Εκπτώσεις και απαλλαγές από τα τεκμήρια διαβίωσης για χιλιάδες φορολογουμένους φέρνουν η μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργησή τους σε νοικοκυριά με μικρά ή μηδενικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει αλλαγές στα τεκμήρια, που θα ισχύουν για τα εισοδήματα του 2015. Έτσι, όσοι φορολογούμενοι έχουν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, ενοίκια, τόκους ή είναι άνεργοι να γλιτώσουν φόρο 26% και προκαταβολή 75%. 

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη να αποφύγουν την παγίδα του τεκμαρτού φόρου.

Με τη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών, θα απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, οι φορολογούμενοι εκτός όσων έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα ή είναι αγρότες, οι οποίοι θα δηλώσουν φέτος πραγματικά εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ και το συνολικό τους εισόδημα από τα τεκμήρια δεν ξεπερνά τα 9.550 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο 9.550 ευρώ θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα από τόκους, ενοίκια, από ακίνητα κλπ. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν πρόσθετη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που προκύπτει από τα τεκμήρια και του δηλωθέντος θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα αναγνωρίζεται αφορολόγητο το όριο 9.550 ευρώ.Ετσι δεν θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 26% καθώς και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.550 ευρώ.
  • Με την κλίμακα των μισθωτών για την οποία ισχύει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και όχι με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν οι φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ με εξαίρεση αυτό που προέρχεται από επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα και το τεκμαρτό τους εισόδημα είναι έως 9.5000 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
  • «Κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης θα δουν πολλοί φορολογούμενοι που κατοικούν σε δικά τους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη λόγω της αναδρομικής μείωσης από τον Μάιο του 2015 των αντικειμενικών που αποτελούν τη βάση για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.