current views are: 8

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση09:02

Σε καθυστέρηση το φορολογικό- Στον αέρα και το τέλος στον ΟΠΑΠ

Και δεν είναι βέβαια μόνο το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει δώσει ξεκάθαρα σινιάλα ως προς τι θα γίνει τελικά με τις φορολογικές δηλώσεις.

Δημοσίευση 09:02’

Και δεν είναι βέβαια μόνο το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει δώσει ξεκάθαρα σινιάλα ως προς τι θα γίνει τελικά με τις φορολογικές δηλώσεις.

Και δεν είναι βέβαια μόνο το ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει δώσει ξεκάθαρα σινιάλα ως προς τι θα γίνει τελικά με τις φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι τώρα ότι ακούγεται είναι κυρίως ευχολόγιο ώστε να επιτευχθεί μία πιο βατή μηνιαία επιβάρυνση προς τους φορολογούμενους, ζητώντας τους να πληρώσουν από τον Μάιο την φορολογία τους σε 5 μηνιαίες δόσεις (από 3 τριμηνιαίες που ήταν) φτάνοντας μέχρι τον Σεπτέμβριο και από εκεί και πέρα να ακολουθήσουν και οι πέντε δόσεις του νέου φόρου ακινήτων.

Όλα αυτά όμως παραμένουν στο φάσμα του προγραμματισμού με το Υπουργείο να μην έχει ξεκαθαρίσει μία σειρά πράγματων γύρω από την φορολόγηση εισοδήματος (πχ τι θα γίνει με τις αποδείξεις) ή με τον φόρο ακινήτων αυτό καθ’ εαυτό. Πάντως στην Καραγιώργη Σερβίας δηλώνουν ότι οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του μήνα. 

Στον αέρα και το τέλος στον ΟΠΑΠ 

Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση προκαλεί και το θέμα της φορολόγησης με 0,05 € της κάθε στήλης των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, κάτι που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την αρχή του έτους, όμως έχει καταστεί αδύνατο τεχνικά. Έτσι χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Οικονομικών για να συναντηθεί με τους κυρίους Παππά, Δραγασάκη και Τσακαλώτο.

Αποτέλεσμα χειροπιαστό δεν υπήρξε με κυβερνητικό στέλεχος να εμφανίζεται καθησυχαστικό μετά το τέλος της συνάντησης λέγοντας «η κυβέρνηση αναζητά την καλύτερη λύση για το θέμα». Και μόνο η δήλωση ήταν αρκετή για να φανεί η ανησυχία της κυβέρνησης ότι αν δεν υπάρξει λύση μέχρι την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι δανειστές θα αμφισβητήσουν ευθέως την αποδοτικότητα του μέτρου και άρα θα επαναφέρουν στη διαπραγμάτευση τον ΦΠΑ στην Εκπαίδευση ώστε να βρεθούν τα 200 εκατομμύρια που υπολογίζονταν να βρεθούν από τον τζόγο.

Και εννοείται ότι τέτοιο πονοκέφαλο δεν χρειάζεται η κυβέρνηση ειδικά όταν τα αγκάθια διογκώνονται πριν ακόμη ξεκινήσει η αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια οι δανειστές εμφανίζονται πολύ σκληροί απαιτώντας την απελευθέρωση όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ότι θα έκανε μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Και μπορεί η προστασία των δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία του δανειστή να έχει πάρει παράταση μέχρι τις 15 Μαρτίου, οι δανειστές όμως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν περεταίρω προστασία θέλοντας να «ξετρυπώσουν» τους 25.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν. Φαίνεται δε, ότι σε αυτό το θέμα και οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουν κοινή θέση και θα αναπτύξουν κοινή στάση, καθώς οι Ευρωπαίοι βλέπουν το φαινόμενο να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ειδικά μάλιστα τώρα που το θέμα της Deutsche Bank έχει προκαλέσει ιδιαίτερα μεγάλες ανησυχίες στις αγορές.

 


σχετικα αρθρα