Σε πλήρη απορρύθμιση βρίσκεται η ελληνική Οικονομία ύστερα από έξι χρόνια λιτότητας και μνημονίων, με τη βλάβη που έχει προκληθεί να εντοπίζεται σύμφωνα με τους αναλυτές σε δεκάδες τομείς. 

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, χρηματιστηριακός αναλυτής στο Σίτι του Λονδίνου και δημιουργός του ρολογιού χρέους της Ελλάδας, απαντά στο newpost για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηρίζει τη βλάβη εξωπραγματική και μας παραθέτει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα:

 • η εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο διεθνώς
 • η κατάρρευση των Ταμείων
 • η υψηλότερη ανεργία μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών
 • το υψηλότερο ποσοστό μακροπρόθεσμα ανέργων και το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας νέων μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών
 • η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν μείωση μισθών και συντάξεων μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών
 • το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών
 • το μεγαλύτερο ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών
 • η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες ως ποσοστό του ΑΕΠ διεθνώς
 • η μεγαλύτερη πτώση του χρηματιστηρίου διεθνώς
 • η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απομείωση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών διεθνώς
 • το υψηλότερο κόστος κρατικού δανεισμού στην Ευρώπη
 • το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωζώνη
 • ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων σε επιχειρήσεις ως προς το σύνολο τους μεταξύ όλων των αναπτυγμένων κρατών

Φυσικά δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι με την παραπάνω πραγματικότητα μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί όσο παραμένει σε προγράμματα λιτότητας. Όμως αυτή η κατάσταση έχει και παράλληλες απώλειες όπως  η καταρράκωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, η απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στις τράπεζες και γενικότερα στην οικονομία , η υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, η μείωση της επιχειρηματικότητας, η μείωση των επενδύσεων και  η εκτίναξη της φορολογίας.

 Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία εικόνα βγαλμένη από την Αποκάλυψη και υποδεικνύουν μία χώρα σε δεινή κρίση, εξαντλημένη και ευάλωτη σε αναταράξεις από το εσωτερικό όσο και απ’ το εξωτερικό τονίζει ο Παναγιώτης Παναγιώτου. Ενώ επιμένει πως κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα. 

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει όμως και ένα ουσιαστικότερο πρόβλημα, δυστυχώς δεν υπάρχει βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Έτσι πορευόμαστε τα τελευταία έξι χρόνια χωρίς σχέδιο και για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε τα ελάχιστα πιθανά οφέλη από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μας λοιπόν υπολείπεται σε πρόοδο συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες  και όπως μας υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτου αυτή η απόσταση μας μετριέται, μεταξύ άλλων, στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό, χρηματιστηριακό, τραπεζικό και κοινωνικό τομέα.

Ακόμα και σήμερα το Βερολίνο εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με Grexit εάν δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση ωστόσο πραγματικά πόσο αληθινό σενάριο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο; Το newpost έθεσε το ερώτημα στον άνθρωπο που βρίσκεται και δουλεύει για τις ονομαζόμενες αγορές.

Η  διάσπαση της ευρωζώνης και θεμελίωση της προοπτικής περαιτέρω συρρίκνωσης της, πάντως δεν μπορεί  ποτέ να είναι  μονομερής απόφαση της Γερμανίας αλλά μία απόφαση που θα έπρεπε να ληφθεί από κοινού με τη Γαλλία και τη σύμμαχο και εγγυητή της ασφάλειας της Ευρώπης, Αμερική. 

Επομένως πραγματικό θέμα Grexit δεν ετέθη ποτέ παρά μόνο ως διαπραγματευτικό χαρτί από τη Γερμανία. Είναι πολύ εύκολο να συντάξεις στο χαρτί ένα πλάνο για να διώξεις την Ελλάδα από το ευρώ αλλά πολύ δύσκολο να πάρεις την άδεια της Γαλλίας και κυρίως των ΗΠΑ για να το εφαρμόσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία παραμένει σε ειδικό καθεστώς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγγυητής της ασφάλειας της είναι το ΝΑΤΟ και δη η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Η Γερμανία δε διαθέτει πυρηνικά όπλα ούτε και στρατό ικανό για να την προστατεύσει σε περίπτωση εκτεταμένης σύρραξης. Άρα και δε μπορεί να αποφασίζει μόνη της για θέματα ευρύτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν αυτή καθ’ αυτή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά το ότι αυτό συμβαίνει έμμεσα. Η Ελλάδα μοιάζει ολοένα και λιγότερο με Ευρώπη και μετατρέπεται σε ένα μείγμα που περιλαμβάνει τα αρνητικά των αναδυόμενων οικονομιών (αδύναμο τραπεζικό σύστημα, πολιτική και οικονομική αστάθεια, μεγάλες κρίσεις κλπ) και τα αρνητικά των αναπτυγμένων (δημογραφικό πρόβλημα, κουρασμένο ασφαλιστικό σύστημα, μεγάλο χρέος), χωρίς τα καλά τους .