current views are: 12

18 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση06:45

Αλλαγές σοκ στη φορολογία: Αυξάνεται στο 10% η εισφορά – Διαψεύδει ο Σταθάκης αναδρομικές επιβαρύνσεις

Τα πάνω – κάτω έρχονται για τους φορολογουμένους λόγω της μεγάλης «τρύπας» στα έσοδα. Το νέο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, οι οποίοι πιθανόν να έχουν και αναδρομική ισχύ.

Δημοσίευση 06:45’

Τα πάνω – κάτω έρχονται για τους φορολογουμένους λόγω της μεγάλης «τρύπας» στα έσοδα. Το νέο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, οι οποίοι πιθανόν να έχουν και αναδρομική ισχύ.

Τα πάνω – κάτω έρχονται για τους φορολογουμένους λόγω της μεγάλης «τρύπας» στα έσοδα, με το νέο σενάριο κάνει λόγο για σημαντική αύξηση στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς, οι οποίοι πιθανόν να έχουν και αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2015. Την ίδια ώρα, πάντως ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ναι μεν επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς, αλλά διαψεύδει τα περί αναδρομικότητας.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αυξάνεται η έκακτη εισφορά

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει ανώτατο συντελεστή 10%, αντί 8% που είναι σήμερα, γεγονός που θα σημάνει και ανάλογη αύξηση στους ήδη υπάρχοντες συντελεστές της έκτακτης εισφοράς για όλους.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση αλλάζει και η δομή της έκτακτης εισφοράς, ώστε να επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, και όχι στο σύνολο, με βάση τον υψηλότερο συντελεστή. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει μια κλίμακα για τους μισθωτούς-συνταξιούχους με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, μια ίδια για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά χωρίς έκπτωση φόρου και μια τρίτη κλίμακα για τα εισοδήματα από ενοίκια

Πιο αναλυτικά, στην κλίμακα των μισθωτών, οι πρώτοι δύο συντελεστές παραμένουν ως έχουν: 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% όχι όμως για τα επόμενα 17.000 ευρώ αλλά έως τα 30.000-35.000 ευρώ. Από αυτό το ύψος εισοδήματος -αν δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές- αρχίζουν οι επιβαρύνσεις καθώς επιβάλλεται ο συντελεστής 42% από πιο χαμηλά.

Οι επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια διευρύνονται, καθώς φέρεται να καθιερώνονται συντελεστές 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και 55% ή 60% για άνω των 100.000 ευρώ.

Στα εισοδήματα από ενοίκια, ο συντελεστής 11% αυξάνεται σε 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ), ο συντελεστής 33% σε 35% και καθιερώνεται νέος συντελεστής 40%-45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Κι όλα αυτά γιατί παρά τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από τον Ιούλιο, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το 2015 μειώθηκαν κατά 610,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014. Την ίδια ώρα, σε σχέση με τους αρχικούς στόχους υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ, οπότε αναζητούνται επιπλέον έσοδα, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης στοχεύει στο να μπουν στα δημόσια ταμεία περίπου 550 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, από την πλευρά τους, οι δανειστές, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.

Αντ’ αυτών, προτείνουν δραστική μείωση ή και κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Η κατάργηση του αφορολόγητου πάντως, είναι μια από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, που επιμένει ότι είναι δική της ευθύνη η κατανομή των βαρών.


σχετικα αρθρα