Συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές στη Γαλλία είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα καλή επικοινωνία που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Ματιάς Φελκ, τη συνεργασία με στελέχη του MENTEF (εργοδότες, βιομήχανοι) και την επαφή του με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων. Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αίσθησή του για τις επαφές του με τους επιχειρηματίες και εάν έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας απάντησε :

Ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα και πολύ μάλιστα, αλλά είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει. Στην ουσία περιμένουνε το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Σε άλλο ερώτημα, εάν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ, ο κ. Μάρδας εξήγησε:

Οι επιχειρηματίες δεν λειτουργούν έτσι. Ξέρουν κατ’ αρχάς ότι οι πολιτικές σχέσεις με την Ελλάδα δεν διαταράσσονται, όποιος και εάν ανέβει στην εξουσία. Έχουμε παράδοση με τη Γαλλία και πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, πράγμα που εκ νέου διαπίστωσα. Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή ο οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να το δουν. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να το δώσουμε αυτό το σταθερό περιβάλλον. Από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) το σταθερό περιβάλλον είναι δεδομένο.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα νομοσχέδια αυτά δεν μπορούν να αργήσουν και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο κατά τα τέλη του Μαρτίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών εκ των Γάλλων επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Μάρδα και παραβρέθηκαν στη συνάντηση που οργανώθηκε στην πρεσβεία. Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ φρόντισαν να τους εφοδιάσουν με ενημερωτικό υλικό για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και τις διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να έχουν ερχόμενοι στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ. Μάρδα στο Παρίσι, ήταν μια ευκαιρία για να προετοιμάσει με τους Γάλλους, τις μελλοντικές επισκέψεις στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, που προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς το Μάιο.