Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν χαθεί πλήρως ο Φεβρουάριος ως διαπραγματευτικός χρόνος. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που βγάζει κάποιος αν διαβάσει τι είπε ο Πόουλ Τομσεν κατά την ενημέρωση που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρώπης του Ταμείου δεν αναφέρθηκε μεν σε ημερομηνία επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ξεκαθάρισε όμως ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα βγάλει εισιτήριο για το Ελευθέριος Βενιζέλος όταν στην Ουάσιγκτον φτάσουν τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Πρόκειται για στοιχεία που εκδίδει η Ελ. Στατ. και αν δεν αλλάξει τίποτε στον προγραμματισμό η ημέρα δημοσιοποίησής τους είναι η 29η Φεβρουαρίου.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναμένεται σε αυτά να ξεκαθαρίζεται ποια ήταν τελικά η πορεία του ΑΕΠ πέρυσι. Διότι αν επιβεβαιωθεί η ύφεση του -0,7% που έχει ήδη ανακοινώσει η Στατιστική Υπηρεσία στα προσωρινά της στοιχεία, τότε πολύ απλά «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, αν το 2015 κλείσει με ύφεση, τότε στον λογαριασμό των απαραιτήτων μέτρων έρχονται να προστεθούν και κάποια πισωγυρίσματα όπως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την καθυστέρηση της λήψης μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και το κόστος του μεταναστευτικού που υπολογίζεται κάπου μεταξύ 600 εκατομμυρίων και ενός δισ..

Στην παρούσα φάση όμως ο «κακός μπάτσος» της διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο το ΔΝΤ. Μάλιστα ο κ. Τόμσεν εξήγησε ότι η αντιπροσωπεία του Ταμείου δεν αισθάνεται κυνηγημένη, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα  συζητά με τους εκπροσώπους του Ταμείου. Φαίνεται λοιπόν ότι πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ βρίσκεται πλέον και η Κομισιόν, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να εκφράζει τις ίδιες σχεδόν απόψεις με εκείνες που ακούσαμε από την Κριστίν Λαγκάρντ πριν σχεδόν ένα μήνα.

Η βασική τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup αφορούσε στο ασφαλιστικό και κυρίως το βάρος που θα πρέπει να σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Όπως είχε πει και η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ολλανδός εξήγησε ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα στην ελληνική συνταξιοδοτική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή». Στην ουσία ο κ. Ντάισελμπλουμ μπορεί να μην ξεκαθάρισε σε ποιες περικοπές συντάξεων αναφερόταν (κύριων ή επικουρικών) τις θεώρησε όμως πολύ πιθανές συνδέοντας μάλιστα τη λύση του ασφαλιστικού με την περικοπή του χρέους. Ακριβώς δηλαδή ό,τι έκανε και η Κριστιν Λαγκάρντ η οποία έχει στείλει το δικό της μήνυμα λέγοντας πως όσο βαθύτερη είναι η μεταρρύθμιση τόσο λιγότερο ελληνικό χρέος θα χρειαστεί να «κόψουν» οι Ευρωπαίοι.