Και όσο δεν επιστρέφει η τρόικα, αλλά παράλληλα δεν κάμπτονται οι κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματιών, η κυβέρνηση συνεχίζει να ξηλώνει το πουλόβερ του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου.

Μετά την πρώτη βελτίωση του βηματισμού για την επίτευξη του 20% ως ασφαλιστική εισφορά στους αγρότες (η οποία ήταν να επιτευχθεί το 2019) τώρα η κυβέρνηση έκανε και νέα, ακόμη καλύτερη πρόταση. Για την περίοδο 2017-18 κατεβάζει τον συντελεστή στο 10%, τον ανεβάζει στο 15% για τα χρόνια 2019-20 και τελικά τον φέρνει στον στόχο του 20% το 2021. Δηλαδή απομακρύνει δύο χρόνια την επιβολή του 20%. 

Την ίδια στιγμή στο φορολογικό η κυβέρνηση υιοθέτησε για άλλη μία φορά την τακτική «πετάω κάτι στον αέρα να δω αντιδράσεις» κι έτσι άφησε να διαρρεύσει η πρόθεσή της να αυξήσει τον ανώτερο συντελεστή της έκτακτης εισφοράς από το 8% στο 10%. Βγαίνοντας χθες το πρωί στην τηλεόραση ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμμέσως επιβεβαίωσε την είδηση, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν θα είναι αναδρομική.

Λίγες ώρες αργότερα όμως κύκλοι του Υπουργού διέψευσαν και την περίπτωση της αναδρομικότητας, αλλά και συνολικά την πιθανότητα να αλλάξουν οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς. Αυτό όμως άφησε αναπάντητο το ερώτημα που η ίδια η κυβέρνηση προσπαθούσε να απαντήσει μέσω του Γιώργου Σταθάκη ο οποίος είχε πει:

«Το θέμα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε, και αυτό είναι υπαρκτό, και συζητάμε όλα τα υπαρκτά μέσα, είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος».