Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στις 15 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εγγραφή στο σύστημα των στοιχείων συντάξεων και μισθών και πλέον εκκρεμεί η αποστολή από τις τράπεζες των στοιχείων για τους τόκους καταθέσεων μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου. 

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων αναμένεται να αρχίσει στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο μπλόκο στα σχέδια αναμένεται να βάλουν οι φοροτεχνικοί οι οποίοι αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με κυλιόμενες απεργίες όταν ανοίξει η εφαρμογή στο Taxisnet. 

Πέραν των φοροτεχνικών η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τους δανειστές καθώς στο υπουργείο οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν οι δόσεις εξόφλησης των φορολογικών οφειλών από τρεις διμηνιαίες σε 10. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι ο νέος τρόπος καταβολής του φόρου εισοδήματος δεν θα έχει απώλειες για τα κρατικά έσοδα, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους δανειστές. 

Ποιοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις 

Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα μα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.  Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου, οπότε το χρονικό περιθώριο που θα παρασχεθεί για την εμπρόθεσμη υποβολή των φετινών δηλώσεων θα είναι περίπου 2,5 μήνες.  

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά. 

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.  

Επίσης οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση, ενώ όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει επίσης να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.  

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθεί η δήλωση σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. 

Δηλώσεις από τα ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης 

Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων. 

Αλλαγές στα τεκμήρια 

Αλλαγές θα υπάρξουν στα τεκμήρια για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες 

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.  

Αλαλούμ με τις αποδείξεις 

Τι και αν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στο πεδίο των αποδείξεων επικρατεί... χάος. Το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους πολίτες να μαζεύουν όλες τις χάρτινες αποδείξεις που πέφτουν στα χέρια τους οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου. 

Ωστόσο στο ΥΠΟΙΚ εργάζονται μανιωδώς για να ολοκληρώσουν το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις με τη χρήση καρτών. 

Με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 15% έως 40% ανάλογα με εισόδημα. Προβλέπεται επίσης ότι θα περνούν όλες οι δαπάνες, ακόμη και για τις ΔΕΚΟ. 

Αποχή των φοροτεχνικών από την διαδικασία 

Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και φορέων των λογιστών-φοροτεχνικών, στην τελευταία τους συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπό τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Κόλλια. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής: 

  • Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με αρχή την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο υπουργείο Οικονομικών (στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και στη συνέχεια την Τρίτη 1η Μαρτίου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 
  • Αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. 
  • Επαναβεβαίωση της απόφασης για κυλιόμενη αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μόλις ανοίξει η εφαρμογή του TAXISNET. 

Πάγιο αίτημα των οικονομολόγων και λογιστών-φοροτεχνικών, όπως αναφέρει ανακοίνωση, παραμένει η απόσυρση του προσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, η συζήτησή του από μηδενική βάση και, μάλιστα, με συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να ξαναρχίσει ο διάλογος.