Μεγαλώνει η πίεση των δανειστών προς την κυβέρνηση καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, που όμως δεν έχουν αρχίσει καν σε τεχνικό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να αναμένονται στην πρωτεύουσα, κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά. Όπως όλα δείχνουν το κεντρικό θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι το ασφαλιστικό, με το φορολογικό και τις αποκρατικοποιήσεις να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση στην κλίμακα αξιολόγησης των… αγκαθιών. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός φαίνεται έτοιμος να ξεκινήσει να κάνει βήματα πίσω στο θέμα της περικοπής συντάξεων, οι οποίες μαζί με την επικούρηση ξεπερνούν τα 1000 ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου θέτει τρεις όρους:

Ο πρώτος είναι οι μειώσεις να είναι κλιμακούμενες και όχι οριζόντιες επιβαρύνοντας στην ουσία τα υψηλά εισοδήματος. Ο δεύτερος όρος αφορά την εθνική σύνταξη για την οποία η κυβέρνηση επιμένει να μην συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια και τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πιέσει ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δεχθεί το δημοσιονομικό κενό που προβάλει είτε η κυβέρνηση (1,3%) είτε οι Ευρωπαίοι δανειστές (1,5%) για φέτος, αντί του 4,5% που θέλει η Ουάσιγκτον και συνεπάγεται τουλάχιστον μέτρα ύψους 8 δισ. 

Φαίνεται λοιπόν ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να μπάζουν, και τελικά -προκειμένου η χώρα να μην χάσει τη θέση της στη διαπραγμάτευση- έχουν αρχίσει να συζητούνται περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να είναι αποφασισμένος να κρατήσει με κάθε κόστος ανέπαφες τις κύριες συντάξεις, ένα σχέδιο όμως που αναμένεται να απαιτήσει γερό τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις, ή ακόμη και κάποια μείωση (μικρή λένε κάποιοι στο ΥΠ.ΟΙΚ.) των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Την ίδια στιγμή όμως, όσο περνούν οι μέρες απομακρύνεται, για ακόμη μία φορά, η ρύθμιση του χρέους κάτι που η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει τόσο πολύ, ώστε μία αποτυχία να έχει άμεσο αντίκτυπο στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με το Βήμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει είτε μία «ελαφριά» αξιολόγηση που θα ολοκληρωθεί σύντομα, είτε μία μακροσκελή διαπραγμάτευση που θα καταλήξει να γονατίσει την Ελλάδα κατά τα μέσα του καλοκαιριού. 

Και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ο μόνος ικανός μοχλός πίεσης για την μείωση του χρέους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να του επιτίθεται με τον Υπουργό Οικονομικών να μην αποδέχεται τις προτάσεις Τόμσεν ως βάση συζήτησης. Μάλιστα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε ένα σκληρό μήνυμα προς το Ταμείο που όπως είπε «πιέζει συγχρόνως και εμάς για τις μεταρρυθμίσεις και τους πιστωτές για το χρέος. (...) Όλη η πίεση μεταφέρεται σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο δυσκολεύομαι να δω πως το ΔΝΤ θεωρεί ότι παίζει τον ρόλο του honest broker. (...) Αλλα και αυτό πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μία ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και πως η οποια κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις δυσκολεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο μέτρων-ύφεσης-νέων μέτρων». 

Πάντως ο Υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παραδέχθηκε ότι το βασικότερο σημείο τριβής με τους δανειστές είναι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρα της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου αν και επέμεινε ότι η μνημονιακή υποχρέωση είναι να επιτευχθεί ο περιορισμός της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ.. Με ποια μέτρα θα επιτευχθεί αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε αυτό βέβαια διαφωνούν οι δανειστές, οι οποίοι θέτουν βέτο σε διάφορες πολιτικές, καθώς θεωρούν ότι επηρεάζουν άλλα σημεία της οικονομικής ανάπτυξης. 

Λάδι στη φωτιά του ασφαλιστικού βάζει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μία νέα απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχο του ΕΣΥ λέγοντας ξεκάθαρα ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4093/12 «με τις οποίες μειώθηκαν οι αποδοχές εν ενεργεία ιατρών του ΕΣΥ και κατ' επέκταση οι συντάξιμες αποδοχές και οι συντάξεις των συνταξιούχων γιατρών του ΕΣΥ και μάλιστα αναδρομικά από 1/8/12». Το γεγονός ότι ήδη προηγούμενη δικαστική απόφαση που ανέτρεπε την πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν πέρασε αναίμακτα από τους δανειστές, αυτό το νέο κύμα αποφάσεων που αναμένεται σύντομα, έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Υπολογίζεται ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίων και διευθυντές ΕΣΥ, ενώ δεν αποκλείεται να ανακηρύσσει αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων άνω των 1000 ευρώ. 

Μόνη ελπίδα της κυβέρνησης για να μην τιναχθούν όλα τα σχέδια με τους δανειστές στον αέρα, είναι να συνεχίσει το ΣτΕ να δικαιώνει μόνο εκείνον που έκανε την προσφυγή και όχι συνολικά τον κλάδο εργασίας του, γεγονός που μπορεί να κρατήσει το κόστος σε διαχειρίσημα δημοσιονομικά επίπεδα.