Σοβαρά βήματα προσέγγισης στο Ασφαλιστικό προέκυψαν από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Η κυβέρνηση, πέρα από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στο Ασφαλιστικό και οι οποίες φαίνεται να συζητούνται από τους αγρότες, παρουσίασε συνολικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ θα είναι μικρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα στο Ασφαλιστικό, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει: Μεταβατικό διάστημα για την παραμονή του ΟΓΑ ως ξεχωριστού Ασφαλιστικού Ταμείου και μετά το 2021, αν ωστόσο συμφωνήσουν οι δανειστές, τρείς ασφαλιστικές κατηγορίες και δυνατότητα χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης για τους κατ'επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, κατά τη διάρκεια της συζήτησης μέρος των εκπροσώπων των αγροτών ζήτησε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με την προϋπόθεση να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα οι συντάξιμες αποδοχές.

Η πλευρά της κυβέρνησης, πέρα από την προστασία του αγροτικού εισοδήματος μέχρι τα 20.000, επικεντρώνεται στην μεταβατικότητα όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά θα διαμορφωθούν στο 14% και 17% και θα φθάσουν στο 20% το 2021.

Επίσης τη δυνατότητα να επιλέγει ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης μικρότερη εισφορά (16%), αλλά αυτή θα ισχύει πάγια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή μικρότερης Εθνικής Σύνταξης, που θα διαμορφωθεί στα 307,6 ευρώ.

Τέλος προβλέπεται η θέσπιση του εργόσημου για τα μέλη των οικογενειών των Αγροτών.

Αναλυτικά, η πρόταση της κυβέρνησης για το Αφαλιστικό των Αγροτών προβλέπει:

  • Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
  • Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
  • Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
  • Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.