Ας εξαιρέσουμε για μία στιγμή την συζήτηση που έγινε χθες στο Μαξίμου για το θέμα των αγροτών. Θέμα ιδιαίτερα προβεβλημένο στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε πολλά. Οι αγρότες έφυγαν με άδεια χέρια, όπως οι ίδιοι είπαν. Πέραν όμως του τί έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο και εξετάζοντας το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η χθεσινή ήταν μία χαμένη ημέρα. 

Καταρχάς τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία αναμένονταν να ξεκινήσουν να εργάζονται από σήμερα δεν ήρθαν ακόμη και η Ανίκα Μπράιτχάρτ, μία εκ των εκπροσώπων της Κομισιόν, εξήγησε ότι θα επιστρέψουν μέσα στην εβδομάδα, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένη. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα πρέπει να φέρουν σε ένα “λογαριασμό” την εικόνα των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να συμφωνήσουν οι επικεφαλής των δανειστών πάνω σ’ αυτά, διαφορετικά και εκείνοι απλά θα αναβάλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα. Κύριος λόγος της μη επιστροφής στη διαπραγμάτευση είναι ότι το ΔΝΤ ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 9 δισ., η Κομισιόν το κατεβάζει στα 6 δισ. και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις στα 3 δισ.. Άρα κάθε ημέρα που φεύγει χαμένη, πηγαίνει όλο και πιο πίσω η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μόνο που για τους δανειστές αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Αποτελεί όμως για την κυβέρνηση η οποία τελικά για άλλη μία φορά θα δει τα ταμεία να αδειάζουν στις αρχές του καλοκαιριού και ενδεχομένως να πάρει αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. 

Το δεύτερο χάσιμο χρόνου της χθεσινής ημέρας προήλθε από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ. Ξεκίνησε στις 15:30 το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και το αποτέλεσμά ήταν… τίποτα. Θεωρήθηκε μάλιστα ανάξιο ακόμη και για μία ανακοίνωση. Διήρκησε τρεις ώρες και σε αυτό συμμετείχαν μία σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη. Εκτός από τον οικοδεσπότη παραβρέθηκαν: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι Αναπληρωτές του Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Όλοι κατά την έξοδό τους δήλωναν ότι κατά το προηγούμενο τρίωρο δεν αποφασίστηκε τίποτα το σημαντικό. Τίποτα που να αφορούσε το δικό τους χαρτοφυλάκιο. Τίποτα που να ήταν άξιο λόγου. Αυτό απάντησε ακόμη και ο Τρύφων Αλεξιάδης, παρά το γεγονός ότι όλη η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη σε δικά του θέματα: Στο περιουσιολόγιο, το πλαστικό χρήμα, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων του εξωτερικού, αλλά και το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού. Την θεματολογία αποκάλυψε στέλεχος του γραφείου του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση χαρακτηρίζοντάς την με το αγαπημένο κυβερνητικό κλισεδάκι “σύσκεψη για τον συντονισμό και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου”. 

Κι όμως ο Τρύφων Αλεξιάδη βγαίνοντας από την συνάντηση έλεγε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα για τα όσα συζητήθηκαν. Μάλιστα επέμεινε ότι οι ειδήσεις χθες βγήκαν στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών. Μόνο που σε εκείνη την ομιλία δεν βγήκε καμία είδηση.  

Ο κύριος Αλεξιάδης παραβρέθηκε σε αυτή την εκδήλωση η οποία δεν ήταν της αρμοδιότητάς του και σε μία ανευρη ομιλία έκανε γενικόλογες ανακοινώσεις για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Τόνισε ότι:
•    Η κυβέρνηση “προσανατολίζεται” στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης 
•    “Εξετάζει” τη δημιουργία εξειδικευμένων “Ασφαλιστικών δικαστηρίων” όπως τα ονόμασε
•    “Προτείνει” τη δημιουργία σώματος ανεξαρτήτων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων
•    “Ενισχύει” την προσπάθεια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και τέλος
•    Θα “εξετάσει” το επόμενο διάστημα μέτρα για την ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου 

Και αν όλα αυτά δεν σας φάνηκαν ειδήσεις, έχετε απολύτως δίκιο, διότι πολύ απλά δεν είναι. Είναι σκέψεις, προτάσεις, σχεδιασμοί και τίποτε χειροπιαστό. Κι όμως αυτά ο κύριος Αλεξιάδης τα ονόμασε ειδήσεις, προσπερνώντας προφανώς το γεγονός ότι στο Μαξίμου γινόταν συζήτηση για το φορολογικό των αγροτών, χωρίς εκείνον να είναι εκεί.  

Και τελικά η ερώτηση είναι η εξής: Κατά πόσο ενδιαφέρει την κυβέρνηση να χάνονται πολύτιμες εργατοώρες των κυβερνητικών στελεχών σε συναντήσεις οι οποίες τελικά δεν έχουν αποτελέσματα. Εκτός αν έχουν και μας το κρύβουν.