Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, όπου η Κεντροαριστερά και η Αριστερά διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ενέκρινε χθες βράδυ σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο έχει επικριθεί από τις Βρυξέλλες λόγω των ανησυχιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής της Λισαβόνας. 

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της λιτότητας», διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της Πορτογαλίας (αλλά) και τις πολιτικές συμφωνίες» στις οποίες είχε καταλήξει η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα κόμματα της αριστεράς. 

Η δεξιά αντιπολίτευση ψήφισε εναντίον του προϋπολογισμού, κρίνοντας, διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Πέντρο Πάσος Κουέλιο, ότι «καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικές κρίσεις». 

Η τελική εκδοχή του προϋπολογισμού, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του οποίου καθυστέρησε λόγω των βουλευτικών εκλογών, θα υποβληθεί στη Βουλή την 16η Μαρτίου. 

Η συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, η οποία εξεδίωξε την δεξιά κυβέρνηση τον Νοέμβριο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, πέρασε έτσι την πρώτη της δοκιμασία στο δημοσιονομικό μέτωπο.
Ερωτηθείς από έναν κομμουνιστή βουλευτή σχετικά με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του μεγάλου χρέους του πορτογαλικού δημοσίου (128,9% του ΑΕΠ), ο Μάριο Σεντένο δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο εάν το ζήτημα αυτό τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία γι' αυτό». 

Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα επιδιώκει να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων, ακυρώνοντας ορισμένες από τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς και μειώνοντας τους επιπλέον φόρους μισθωτών υπηρεσιών που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Ωστόσο, δεχόμενη πίεση από τις Βρυξέλλες, η Λισαβόνα αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα, στο 2,2% (από 2,6% αρχικά) φέτος, από 4,3% το 2015, ενώ προώθησε επίσης μια σειρά αυξήσεων των έμμεσων φόρων, κυρίως στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού.