Τοπίο στη ομίχλη έχει μετατραπεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα καθώς οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις που έχουν ως στόχο την επιστροφή των επικεφαλής, στην ουσία έχουν βαλτώσει. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το ποια στιγμή θα καταφτάσουν στην πρωτεύουσα οι κύριοι Κοστέλο, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι και φυσικά η Ντέλια Βελκουλέσκου ασχέτως αν πλέον Αθήνα και ΔΝΤ δεν έχουν πλέον κανένα συμβόλαιο που να ενώνει τις δύο πλευρές. Την ίδια στιγμή όμως από τις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βάλντις Ντομπρόβσκις υποχρεώθηκε σε μία τυπική απάντηση γύρω από την (μη) πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αναφερόμενος και σε όλα τα ανοιχτά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. 

Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η δουλειά προχωρά σε ένα πλήθος κατευθύνσεων, στο πώς η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, στο συνταξιοδοτικό, στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, στον εκμοντερνισμό της δημόσιας διοίκησης. Τα κλιμάκια για τα δημοσιονομικά βρίσκονται στην Αθήνα κι ελπίζω να ανοίξουν το δρόμο για τους επικεφαλής όλων των θεσμών». 

Βασικό σημείο τριβής που καθυστερεί την έναρξη της διαπραγμάτευσης είναι σε αυτή τη φάση το δημοσιονομικό κενό, η κατάσταση του οποίου όμως επιδεινώνεται όσο δεν προχωρούν οι συζητήσεις, καθώς πολλά θέματα είναι συνδεδεμένα με την επιστροφή των επικεφαλής και άρα η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει μονομερώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς το ΟΚ των τροϊκανών είναι αμφίβολο αν τελικά θα ανοίξει το TAXIS στις αρχές Μαρτίου για να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στερώντας ζεστό χρήμα από τα ταμεία. Επίσης είναι άγνωστο αν θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών παράταση στο μέτρο της απόσυρσης των Ι.Χ. ενώ δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. 

Εννοείται ότι οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει γκρίνια στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο όμως στήνει μοιραία ένα παιχνίδι απονομής ευθυνών και επιρρίπτει το μεγαλύτερο μέρος τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη σκληρή στάση που έχει επιλέξει. Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά από την Ευρώπη να ασκήσει πίεση προκειμένου η Ουάσιγκτον να σταματήσει να κωλυσιεργεί. Φαίνεται πάντως ότι την ελληνική άποψη του τοις πταίει δεν ενστερνίζονται ούτε οι πολύ κοντινοί σύμμαχοι της Αθήνας, όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι ο δρόμος της εξόδου από το μνημόνιο περνά από την μείωση των δαπανών και όχι την αύξηση της φορολόγησης, τακτική αντίθετη από αυτήν που ακολουθεί η Ελλάδα. Προφανώς ο άνθρωπος κάτι θα ξέρει, καθώς είναι εκείνος που έβγαλε την Κύπρο από τα μνημόνια. 

Το κόστος του μεταναστευτικού 

Και δυστυχώς η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται και από το μεταναστευτικό. Η χώρα έχει μεταβληθεί σε ένα τεράστιο hot spot, κι έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί εκ νέου να συνδέσει την αξιολόγηση με το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο το 2015 η προσφυγική κρίση κόστισε στον προϋπολογισμό 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, για το 2016 η επιβάρυνση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 720 εκατομμύρια. Σύνολο, λίγο λιγότερο από 1,2 δισ. σε δύο χρόνια την στιγμή που η Κομισιόν έχει υπολογίσει ότι η Ελλάδα δικαιούται από τα κοινοτικά ταμεία μόλις 440 εκατομμύρια ευρώ για την εξαετία έως το 2020. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά προς την Αθήνα ότι θα πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε σύνδεση του προσφυγικού και της αξιολόγησης. Τα λόγια του ήταν αρκετά σκληρά: «Θεωρώ ότι η Ελλάδα -αν και αντιμετωπίζει κι άλλες σημαντικές προκλήσεις όπως το προσφυγικό- πρέπει να υλοποιήσει πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις του μνημονίου για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να διασφαλίσουμε ότι η περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος θα άρει τον πέπλο της αβεβαιότητας».