Ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη τήρησης του προγράμματος στήριξης απέστειλε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση της έκθεσης για το 2015, ζητώντας παράλληλα ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια της σημερινής ομιλίας του για την έκθεση του 2015, στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, έκανε επτά φορές αναφορά στην αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι η '' προοπτική εξόδου από την κρίση είναι ορατή αν μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των όρων της συμφωνίας''.

Ζητά, επίσης, ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Στην διάρκεια, δε, της ομιλίας του έβαλε κατά της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, καθώς τόνισε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενισχύει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγη και ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία. 

Τέλος, ο διοικητής προτείνει 10 βήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση :

  • Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος
  • Επιταχυνση των μεταρρυθμίσεων
  • Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • Συνέχιση της προσαρμογής των τομέων οικονομικών της γενικής κυβέρνησης και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με επανακαθορισμό του μείγματος των μέσων οικονομικής πολιτικής
  • Ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών
  • Αύξηση των εξαγωγών
  • Καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας
  • Μεταρρύθμιση στην παιδεία
  • Ανάσχεση της φυγής ανθρωπινού κεφαλαίου
  • Στήριξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας.

​Στουρνάρας: Αλλαγές στις διοικήσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων

​Ο διοικητής της ΤτΕ προνανήγγειλε, εξάλλου, την υιοθέτηση ποσοστικών στόχων ανά τράπεζα για τη μείωση των κόκκινων δανείων από τον Ιούνιο του 2016. Οι στόχοι αυτοί θα τεθούν κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα συμβάλει θετικά στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μεταξύ άλλων, η ΤτΕ ζητά να υπάρξει παρέμβαση για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων εκτιμώντας ότι παράλληλα με την αναδιάρθρωση του δανείου είναι κρίσιμο να αναλαμβάνονται ενεργητικές πρωτοβουλίες αλλαγής της διοίκησης, όταν αυτή δεν συνεργάζεται, της δομής και του επιχειρηματικού σχεδίου της οφειλέτριας εταιρείας.