current views are: 8

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:05

Αποφασισμένο το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Όπως και να το πουν, θα είναι «ψαλίδι». Μπορεί μικρό για κάποιους μπορεί μεγαλύτερο για κάποιους άλλους. Μπορεί να επιβληθεί σε κάποιους με ψηλή σύνταξη, θα είναι όμως ψαλίδι και στις υφιστάμενες συντάξεις. Ξανά!

Δημοσίευση 08:05’

Όπως και να το πουν, θα είναι «ψαλίδι». Μπορεί μικρό για κάποιους μπορεί μεγαλύτερο για κάποιους άλλους. Μπορεί να επιβληθεί σε κάποιους με ψηλή σύνταξη, θα είναι όμως ψαλίδι και στις υφιστάμενες συντάξεις. Ξανά!

Όπως και να το πουν, θα είναι «ψαλίδι». Μπορεί μικρό για κάποιους μπορεί μεγαλύτερο για κάποιους άλλους. Μπορεί να επιβληθεί σε κάποιους με ψηλή σύνταξη, θα είναι όμως ψαλίδι και στις υφιστάμενες συντάξεις. Ξανά! Κι ας το παρουσιάζει η κυβέρνηση ως κόκκινη γραμμή που δεν θα καταπατηθεί με κανένα τρόπο. Αυτό τουλάχιστον έλεγε ο Γιώργος Κατρουγκαλος μιλώντας στο Reuter’s:

«Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της».

Μόνο που λίγο αργότερα, μετά από μία απογευματινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στέλεχος που συμμετείχε στην σύσκεψη και μπαίνει και στις συζητήσεις με τους δανειστές, άλλα έλεγε. 

Όπως αποκάλυψε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει νερό στο κρασί της προκειμένου να πετύχει τη συμφωνία, που όμως ακόμη φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Για να γίνει αυτό θα υπάρξουν κάποιες «παραμετρικές αλλαγές» όπως τις χαρακτήρισε το στέλεχος. Και τις συγκεκριμενοποίησε: Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν. Για μία κύρια σύνταξη σήμερα είναι στα 2.700 ευρώ, ενώ για περισσότερες συντάξεις είναι 3.000 ευρώ. Που σημαίνει πολύ απλά ότι αν αυτό μειωθεί, θα μειωθούν και οι κύριες συντάξεις κάποιων ασφαλισμένων. Να λοιπόν πως η «κόκκινη» γραμμή αρχίζει να γίνεται λίγο ροζ, όπως είχε πει και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Αίνιγμα η ημερομηνία επιστροφής 

Και ενώ η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να παρουσίαζει το δημοσιονομικό κενό για το 2016 ως το σημείο με την μεγαλύτερη διαφωνία με την κυβέρνηση, αλλά και με τους Θεσμούς της Ευρώπης. Έτσι, η κυβέρνηση εναποθέτει τώρα όλες της τις ελπίδες στο Euroworking Group που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, αν και δεν είναι σίγουρο ότι κι εκεί θα οριστεί μία ημερομηνία. Άλλωστε, όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση που έγινε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντεκλάν Κοστέλο για το αν θα επανέλθουν στην Αθήνα την Δευτέρα, εκείνος είπε ότι «αυτό είναι λίγο στενό χρονικό όριο». 

Η αυστηρή προτροπή Στουρνάρα 

Και ενώ η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν έχει οριστεί ακόμη, ο Γιάννης Στουρνάρας στην καθιερωμένη ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησε -όχι μία, όχι δύο, αλλά- επτά φορές η κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο με την διαπραγμάτευση, να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και να τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα. Όπως τόνισε μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως κάτι που επιβάλλεται στη χώρα μας, αλλά ως τα απαραίτητα μέτρα που θα έπρεπε να ακολουθούσαμε από μόνοι μας. 

Ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό -τα δύο σημεία τριβής με τους δανειστές- ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να προχωρήσουν έτσι ώστε «να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου χρέους, καθώς και για να αποκαταστήσουν την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών και μεταξύ ομάδων φορολογουμένων». Ειδικά για το τελευταίο ο Διοικητής εννοούσε την μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών. 

Επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας διαφώνησε και με την προωθούμενη αύξηση στην φορολογική κλίμακα, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση που όπως είπε «ενισχύει τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και ενθαρρύνει την αδήλωτη εργασία, εξασθενίζει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων και αποτρέπει προσπάθειες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». 

Τέλος, ο Διοικητής πρότεινε να προχωρήσουν κάποιες πολιτικές και να γίνουν κάποια βήματα. Μεταξύ άλλων ζήτησε να ενεργοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να συνεχιστεί η περεταίρω απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, να ενεργοποιηθεί η δευτερογενής αγορά των κόκκινων δανείων, να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, να βελτιωθούν οι εξαγωγές και να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξει ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, να μεταρρυθμιστεί η Παιδεία, να γίνει ανάσχεση της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή που αυτή τη στιγμή πλήττεται από την υψηλή εμφάνιση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

 


σχετικα αρθρα