current views are: 7

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:56

Μοσκοβισί: Πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, από το Πρώτο Οικονομικό Φόρου των Δελφών. 

Δημοσίευση 11:56’

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, από το Πρώτο Οικονομικό Φόρου των Δελφών. 

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, από το Πρώτο Οικονομικό Φόρου των Δελφών

«Η διαδικασία της αξιολόγησης πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών ΥποθέσεωνΕνώ είναι σε εκκρεμότητα η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μηνύματα για το μείγμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, τονίζοντας ότι «όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους, όχι μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή».

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα» τόνισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες: «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τις αρχές στην επίτευξη της προόδου. Η ομάδα μου βρίσκεται στην Αθήνα από τα μέσα Ιανουαρίου, μαζί με τους εταίρους μας. Είμαι σε θέση να βεβαιώσω ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων ήταν θετικό».

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα. Ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμη λόγο ώστε οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον» προειδοποίησε και διεμήνυσε ότι θα πρέπει να απορροφηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ:

Θα ενθάρρυνα τους δημόσιους συνομιλητές και τις επιχειρήσεις να εργαστούν σθεναρά για την άρση των εμποδίων στην απορρόφηση των κονδυλίων, έτσι ώστε τα χρήματα να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι «η κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την Ε.Ε. και απαιτεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνική και χρηματοοικονομική στήριξη που μπορεί. Υπάρχει όμως επίσης ανάγκη συνεργασίας όλων των μερών για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο του 2016, ενώ αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν για το 2017, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. «Αυτό συναρτάται κυρίως με την υλοποίηση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του ΕΜΣ», είπε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση της συμφωνίας «θα επιτρέψει και την αναμενόμενη ελάφρυνση των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων», προαναγγέλλοντας έτσι άρση των capital controls.


σχετικα αρθρα