current views are: 8

29 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:58

Αρχίζει εβδομάδα – φωτιά για τη διαπραγμάτευση

Τα πάντα γύρω από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων θα κριθούν στο σημερινό Euroworking Group. Εκεί οι τεχνικοί υφιστάμενοι των Υπουργών Οικονομικών θα συμφωνήσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συμφωνία με την Ελλάδα, και αν αξίζει οι επικεφαλής να κατηφορίσουν προς την πρωτεύουσα.

Δημοσίευση 08:58’

Τα πάντα γύρω από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων θα κριθούν στο σημερινό Euroworking Group. Εκεί οι τεχνικοί υφιστάμενοι των Υπουργών Οικονομικών θα συμφωνήσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συμφωνία με την Ελλάδα, και αν αξίζει οι επικεφαλής να κατηφορίσουν προς την πρωτεύουσα.

Τα πάντα γύρω από την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων θα κριθούν στο σημερινό Euroworking Group. Εκεί οι τεχνικοί υφιστάμενοι των Υπουργών Οικονομικών θα συμφωνήσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συμφωνία με την Ελλάδα, και αν αξίζει οι επικεφαλής να κατηφορίσουν προς την πρωτεύουσα. Και δυστυχώς οι κόντρες του κουαρτέτου δεν είναι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στο εσωτερικό του. Όχι ότι αυτό ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ ζητά περί τα 9 δισ. μέτρα ως το 2018, οι Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κατεβάζουν περίπου στα πέντε και η ελληνική κυβέρνηση τα βλέπει κάπου στο 1 δισ.

Χθες όμως, στην εφημερίδα Το Βήμα,ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την δημοσιοποίηση που έχει κάνει εδώ και κάποιες ημέρες στο προσωπικό του μπλογκ ο Ποουλ Τόμσεν. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, «Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό μπλογκ». Έχοντας κάνει αυτή τη δήλωση δεν θα ήταν φυσικά δυνατόν να αποκαλύψει ποιο είναι το ύψος των μέτρων που ζητά η Κομισιόν ώστε να συμφωνήσει στην εκταμίευση των 5,7 δισ. που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη αξιολόγηση, ξεκαθάρισε όμως ότι το βασικότερο θέμα είναι το συνταξιοδοτικό. Επιπλέον ο Δανός συνέδεσε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με την ελάφρυνση του χρέους, λέγοντας μόνο ότι η πολιτική βούληση για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία υπάρχει.

Το θέμα του χρέους άλλωστε συζητήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και μεταξύ των κυρίων Ντάισελμπλουμ και Λιου με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών να ζητά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, αφού προηγηθεί μία γρήγορη αξιολόγηση. Ανάλογη πίεση είχε ασκήσει ο Τζακ Λιου και στον Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, προκαλώντας ικανοποίηση στο Πρωθυπουργό που είχε και εκείνος τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό με το ίδιο περιεχόμενο.

Εδώ όμως έρχεται ένα παράδοξο: Ο μόνος από τους δανειστές που ζητά και επιμένει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους είναι το ΔΝΤ. Για τους άλλους τρεις (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) είναι απλά αδιάφορο. Η κυβέρνηση όμως -παρά το γεγονός ότι έχει βάλει πολύ ψηλότερα απ’ ότι του αξίζει σε βαθμό σημασίας το χρέος- ξεκαθάρισε μέσω ανεπισήμων χειλιών ότι δεν θέλει το ΔΝΤ πλέον στα πόδια της. Ήταν υψηλότατο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας που συμμετέχει στις συζητήσεις, που τόνισε το Σάββατο σε δημοσιογράφους: «Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τους θεσμούς την Τετάρτη. Περιμένουμε να καθοριστεί αυτό στο Euroworking Group της Δευτέρας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε το ΔΝΤ. Κανείς δεν το θέλει. Ούτε το ίδιο θέλει να βρίσκεται στην Ελλάδα. Μόνο η Γερμανία το θέλει. Και αναζητούμε λύση ώστε να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος».

Σε κάθε περίπτωση η σχέση του ΔΝΤ και της Ελλάδας βρίσκεται στον αέρα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν κάποια επίσημο χαρτί, που να συνδέει το Ταμείο με την χώρα μας, καθώς λύθηκε νωρίτερα το δεύτερο μνημόνιο που είχε διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια ότι το ΔΝΤ αυξάνει σε μαξιμαλιστικά επίπεδα τις απαιτήσεις του, καθώς γι’ αυτό πλέον η πρώτη αξιολόγηση έχει πάρει και τη μορφή διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συμφωνίας. Εξού και η ανάρτηση Τόμσεν που τόσο ενόχλησε τον Ντάισελμπλουμ.

Όπως και να χει πάντως, η εβδομάδα που ξεκινά είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς το προσφυγικό έχει περάσει σε πολύ δύσκολη καμπή και το Μαξίμου το συνδέει πλέον άμεσα με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Και ενώ τα κρατικά ταμεία αδειάζουν λόγο των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών που αναμένεται να κοστίσουν περί το 1 δισ., η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αναγκάζει την κυβέρνηση να πάει πιο πίσω το άνοιγμα του TAXIS καθώς υπάρχουν θέματα που αφορούν στις δηλώσεις και πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Έτσι μοιραία θα πάνε πιο πίσω και οι φορολογικές εισπράξεις στις οποίες στηριζόταν το Υπουργείο Οικονομικών.


σχετικα αρθρα