Τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τις μεταφορές θα έχει η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν, όπως καταδεικνύει απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζας Βόζεμπεργκ

Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε συνέχεια ερωτήσεων της κυρίας Βόζεμπεργκ, οι οικονομικές συνέπειες της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν για τις μεταφορές θα ανέλθουν στα 7,1 δισ. ευρώ. 

Η ευρωβουλευτής κάλεσε τον αρμόδιο Επίτροπο να απαντήσει ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και ποια είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι σε τέτοιου είδους μεμονωμένες ενέργειες, με αιχμή το κλείσιμο των συνόρων εκ μέρους των Σκοπίων, αλλά και των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου και της Αυστρίας. 
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτική εκτίμηση της Επιτροπής, που αναφέρει στην απάντησή του ο Έλληνας Επίτροπος, υπολογίζεται ότι μόνο για τον τομέα των μεταφορών, οι οικονομικές συνέπειες της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν ανέρχονται σε 7,1 δισ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, του οικονομικού κόστους για τους επιβάτες λόγω χρόνου αναμονής και του διοικητικού φόρτου για τις δημόσιες διοικήσεις.
 
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, για το κατά πόσο η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων των προσώπων είναι αναγκαία και αναλογική, όπως προβλέπεται ρητά στον κώδικα συνόρων Σένγκεν.
 
Στην απάντηση σημειώνεται ότι δεν είναι απαραίτητο να ελέγχονται όλα τα πρόσωπα στα εσωτερικά σύνορα, ούτε όλα τα εσωτερικά σύνορα -χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια- δεδομένου ότι η εμβέλεια και η διάρκεια αυτής της προσωρινής επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων πρέπει να κινούνται στον απολύτως αναγκαίο βαθμό για την αντιμετώπιση σοβαρής απειλής.
 
Τέλος, η ΕΕ επισημαίνει ότι μέτρα όπως η διακοπή σιδηροδρομικών συνδέσεων και το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμου πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και μόνον όταν όλες οι άλλες πιθανές λύσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.