«Οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ακόμη έτοιμοι να επιστρέψουν στην Αθήνα». Αυτές οι 12 λέξεις ήταν αρκετές για να περιγράψει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε το Euroworking Group στην συνεδρίαση που απασχολήθηκε με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Η απόσταση όχι μόνο είναι μεγάλη στα διάφορα δημοσιονομικά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και ανάμεσα στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ESM από τη μία, με το ΔΝΤ να βρίσκεται στην απόλυτα αντίπερα όχθη. Μία πρώτη ένδειξη ότι τίποτα δεν πάει καλά δόθηκε στη συνεδρίαση που είχαν την Κυριακή οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπου αποτυπώθηκε το πολύ μεγάλο χάσμα στην προσέγγιση του δημοσιονομικού κενού, με το ΔΝΤ να επιμένει για μέτρα 9 δισ. ευρώ. 

Η επιβεβαίωση ήρθε το βράδυ της Δευτέρας όταν στη διάρκεια δείπνου εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για την πρόοδο στις συζητήσεις. Πλέον είναι σαφές ότι το ΔΝΤ όχι μόνο ζητά την μείωση του χρέους, (κάτι που για τους Ευρωπαίους δεν είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα) αλλά ζητά και επιπλέον μέτρα λιτότητας, ασχέτως αν θα συμμετάσχει ή όχι επισήμως στο νέο πρόγραμμα. Και το πιθανότερο αρχίζει να είναι ότι δεν θα συμμετάσχει, θα διατηρήσει όμως έναν συμβουλευτικό ρόλο, κάτι που άλλωστε κάνει πάντα, επιβλέποντας για τουλάχιστον δύο χρόνια μία οικονομία που έπαψε να στηρίζεται σε αυτό για την εξυγίανσή της. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι, αν και ενοχλούνται από την πίεση στο θέμα του χρέους (αλλά και την επιμονή στην περικοπή των συντάξεων) αρέσκονται να έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ώστε να έχει εκείνο τον ρόλο του «κακού μπάτσου» ο οποίος απαιτεί περικοπές που δεν συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. 

Μάλιστα σύμφωνα με το πρακτορείο MNI η Ευρωζώνη είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει την παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ ώστε να μειώσουν οι τεχνοκράτες τις απαιτήσεις τους και να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής των δανειστών

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι απολύτως σαφές ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν μετά την 7η Μαρτίου, ημέρα πολύ φορτωμένη για την Ευρώπη, καθώς θα έχει και την έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό αλλά και το Eurogroup. Και στα δύο πρωταγωνίστρια θα είναι η Ελλάδα η οποία βέβαια θα επιδιώξει να συνδυάσει το δημοσιονομικό κενό και τα προβλήματα του προσφυγικού, κάτι όμως που δεν ανέχεται κανένα τμήμα του κουαρτέτου. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι πλέον σαφές ότι έχει σχεδόν χαθεί το ορόσημο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που είχε τοποθετήσει ο Πιέρ Μοσκοβισί κοντά στο Καθολικό Πάσχα (είναι στις 27 Μαρτίου) και τώρα όλα φαίνεται να πηγαίνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα που είναι την Πρωτομαγιά. 

Τα οικονομικά στοιχεία 

Σε δύο σημεία φαίνεται ότι έχει σκαλώσει η διαπραγμάτευση. Το ένα είναι το ασφαλιστικό για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες τόσο για το ύψος των εισφορών αλλά και για την μείωση που δίνεται στους αγρότες, καθώς και στα ποσοστά αναπλήρωσης που οι δανειστές ζητούν να είναι χαμηλότερα απ΄ ότι σχεδιάζεται Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο εύρος τους θα είναι από 0,7% έως 1,8% αντί του 0,8% έως 2% που έχει οριστεί στον μέχρι τώρα. Επιπλέον υπάρχει και ένα ζήτημα με 330.000 συντάξεις οι οποίες πρέπει να αποδοθούν και προκαλούν ένα κρυφό έλλειμμα 3,7 δισ.  

Το δεύτερο ζήτημα είναι φυσικά τα δημοσιονομικά. Και εδώ η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδωσε κάποια ανάσα στην κυβέρνηση αλλά το 2015 παρέμεινε υφεσιακό με -0,3% και όχι -0,7% που είχε ανακοινωθεί στα προσωρινά στοιχεία. Αυτή η θετική διαφορά το 0,4 μονάδων μπορεί να μοιάζει μικρή, είναι όμως πολύ σοβαρή για τη συζήτηση του δημοσιονομικού κενού. Αυτό επηρεάζεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% που υπολογίζει η κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που το ΔΝΤ -κάνοντας δικούς του υπολογισμούς- το κατακρημνίζει σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6%. Τεράστια διαφορά δηλαδή.