Σε περίπου δύο με τρία χρόνια και υπό προϋποθέσεις, διαβλέπει την επάνοδο των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να μπορέσει αυτό να τροφοδοτήσει με ρευστότητα την πολύπαθη ελληνική οικονομία, η Πρόεδρος της Ένωσης των ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, η κ. Κατσέλη, έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, που είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και κυρίως η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Η κ. Κατσέλη, σημείωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους 114 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μικρή επάνοδο της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πώς για να υπάρξει η επάνοδος στο βαθμό που τον χρειάζεται η οικονομία, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επανέλθει η οικονομία σε κανονικότητα και να αρθούν τα capital controls. Έτσι αναγνώρισε εμμέσως το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί, αναγνωρίζοντας πως για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστούν 2 με τρία χρόνια.

Από τη πλευρά του, o υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Θόδωρος Μητράκος, χαρακτήρισε επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τις ελληνικές τράπεζες και σημείωσε ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 30% το αντίστοιχο ποσό του 0,8% του συνόλου των καταθέσεων.