Κατσέλη: Σε δύο χρόνια και βλέπουμε η επιστροφή των καταθέσεων

Κατσέλη: Σε δύο χρόνια και βλέπουμε η επιστροφή των καταθέσεων

Σε περίπου δύο με τρία χρόνια και υπό προϋποθέσεις, διαβλέπει την επάνοδο των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να μπορέσει αυτό να τροφοδοτήσει με ρευστότητα την πολύπαθη ελληνική οικονομία, η Πρόεδρος της Ένωσης των ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, η κ. Κατσέλη, έθεσε τρεις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, που είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και κυρίως η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Η κ. Κατσέλη, σημείωσε πως τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης, το τραπεζικό σύστημα έχασε καταθέσεις ύψους 114 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μικρή επάνοδο της τάξης των 1,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πώς για να υπάρξει η επάνοδος στο βαθμό που τον χρειάζεται η οικονομία, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να επανέλθει η οικονομία σε κανονικότητα και να αρθούν τα capital controls. Έτσι αναγνώρισε εμμέσως το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που επικρατεί, αναγνωρίζοντας πως για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαστούν 2 με τρία χρόνια.

Από τη πλευρά του, o υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Θόδωρος Μητράκος, χαρακτήρισε επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες τις ελληνικές τράπεζες και σημείωσε ότι το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων έχει ήδη υπερκαλύψει κατά 30% το αντίστοιχο ποσό του 0,8% του συνόλου των καταθέσεων.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο