"Πόλεμος" ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ με αφορμή το "ψαλίδισμα" των αυξήσεων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη διετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη (16 Φεβρουαρίου) μεταξύ των ξενοδόχων και των εργαζομένων προβλέπει "πάγωμα"΄των μισθών για την τρέχουσα περίοδο και αύξηση στους κατώτατους μισθούς στον κλάδο κατά 1% το 2017.

Ωστόσο, οι διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 2011, αναστέλλουν - για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής - την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης και την επέκτασή της στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.

Αυτό έχει ως συνέπεια η σύμβαση να μην ισχύσει για το 50% των εργαζομένων στον κλάδο που απασχολούνται σε μονάδες των οποίων οι εργοδότες δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Στο θέμα παρενέβη η ΓΣΕΕ και με δεικτική - ειρωνική ανακοίνωση εγκαλεί το υπουργείο Εργασίας ότι τήρησε το "γράμμα του νόμου", εγκαταλείποντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

"Μπορεί στη θεωρία όλα να είναι εύκολα, όμως για ακόμη μία φορά στην πράξη κρίνονται τα πάντα… Το Υπουργείο Εργασίας, τηρώντας το «γράμμα του νόμου», απέρριψε το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων για κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου. Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις μείνανε απλά δεσμεύσεις, αλλά αυτό πλέον δεν ξαφνιάζει κανέναν", αναφέρει η ΓΣΕΕ.

Τι απαντά το Υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του χαρακτηρίζει ως ανυπόστατους και πλήρως ανακριβείς τους ισχυρισμούς ότι η συγκεκριμένη κλαδική συλλογική σύμβαση, μετά την απάντηση του Υπουργείου, είναι χωρίς αντίκρισμα ή ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

"Το αληθές και το ακριβές είναι ότι η συγκεκριμένη συλλογική Σύμβαση είναι σε ισχύ και δεσμεύει τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (άρθρο 16 ν. 1876/1990).

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων και της καθολικής εφαρμογής τους σε όλους τους εργαζόμενους, έχει ανασταλεί, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας του 2011 και ειδικότερα της παρ. 6 του Ν. 4024/2011. Ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κατοχυρωμένος Συνταγματικά και εφαρμόζεται πλήρως", αναφέρει το υπουργείο.

Η ουσία πάντως είναι ότι εκτός κλαδικής σύμβασης θα μείνουν περίπου 60.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι, που εργάζονται σε 3.250 ξενοδοχεία όλης της χώρας, εφόσον δεν καλύπτονται από τη νέα κλαδική σύμβαση. Επιπλέον θεωρείται πολύ πιθανό, αντί των 761 ευρώ το μήνα, που είναι η αρχική συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες και σε εργαζόμενους, οι μισθοί, μέσω ατομικών συμβάσεων, να πέσουν χαμηλότερα έως και 586 ευρώ μεικτά ή 511 ευρώ για νέους κάτω των 25 ετών, όπως έχει καθοριστεί ο κατώτατος μισθός με την Πράξη Υπουργική Συμβουλίου του 2012.