Σημαντικές περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.200 ευρώ και άνω ή από τα 1.400 ευρώ και άνω μελετά η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα ποσοστά των μειώσεων κυμαίνονται μεταξύ του 5% και του 12%, ενώ παράλληλα θα επιβληθεί χαμηλότερο πλαφόν τόσο για τις σημερινές όσο και για τις νέες συντάξεις.

Οι μειώσεις στις συντάξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού τις προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο STAR, λέγοντας:

Εγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Εγνοια μας είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία που έχουν συντάξεις σχεδόν από 600 ως 1.200 ευρώ. Ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν ούτε οι συντάξεις που είναι 1.400-1.500 ευρώ.

Πάντως, για τα ποσοστά των μειώσεων οι εκτιμήσεις προς το παρόν και τα εναλλακτικά σχέδια δείχνουν ότι αν το ψαλίδι αρχίσει από τα 1.200 ευρώ (κύριας και επικουρικής), θα είναι από 5% ως 12%. Ωστόσο, το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις τελικές εκτιμήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό και από τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό για το κενό του 2016 και έπρεπε να καλυφθεί από τις συντάξεις, με το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο ποσό που θα απαιτηθεί από το ασφαλιστικό στα 4 με 5 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

Ακόμη και αν γίνουν δεκτές οι ποσοτικοποιήσεις που κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, τότε πέραν του 1,8 δισ. ευρώ λείπουν άλλα 2,2 ως 3 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν από νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές μειώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες και να φτάνουν στο 15% για ποσά σύναξης πάνω από τα 1.500 ή τα 2.000 ευρώ.