current views are: 13

2 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση08:49

Σε δείπνα «τρώνε» τη διαπραγμάτευση

Άλλο ένα δείπνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, με στόχο να αρθεί η κατάσταση αδιεξόδου που δημιουργήθηκε με τα δύο προηγούμενα δείπνα, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο κουαρτέτο και την Ελλάδα, αλλά υπήρξε και σύγκρουση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δημοσίευση 08:49’

Άλλο ένα δείπνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, με στόχο να αρθεί η κατάσταση αδιεξόδου που δημιουργήθηκε με τα δύο προηγούμενα δείπνα, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο κουαρτέτο και την Ελλάδα, αλλά υπήρξε και σύγκρουση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άλλο ένα δείπνο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, με στόχο να αρθεί η κατάσταση αδιεξόδου που δημιουργήθηκε με τα δύο προηγούμενα δείπνα, όπου όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στο κουαρτέτο και την Ελλάδα, αλλά υπήρξε και σύγκρουση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Έτσι αυτή τη στιγμή είναι μάλλον ακριβές -και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής- να πούμε ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης είναι στον αέρα. Είναι πλέον σχεδόν σίγουρο ότι θα φτάσουμε (αν όχι και να ξεπεράσουμε) τα μέσα Μαρτίου μέχρι να έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, καθώς ο επόμενος σταθμός στην διαδικασία προσέγγισης Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ είναι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου. Εκεί υπολογίζεται ότι πιθανότατα θα υπάρξει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον. Σε κάθε περίπτωση πάντως φαντάζει πολύ λογικό ότι η διαπραγμάτευση θα ξεπεράσει τον Μάρτιο, οπότε και θα χαθεί το ορόσημο του Καθολικού Πάσχα, μετατρέποντας ως πιο πιθανή ημερομηνία το Ορθόδοξο Πάσχα που είναι την πρωτομαγιά. 

Ένας άλλος βασικός λόγος που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις είναι η σημαντική αυτονόμηση του Πόουλ Τόμσεν ο οποίος ως διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος επιμένει στο πολύ υψηλό δημοσιονομικό κενό, απαιτώντας 9 δισ. μέτρα από την Ελλάδα, όταν οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει στο κάδρο και την προσφυγική κρίση και άρα φαίνεται να έχουν νερώσει λίγο το κρασί τους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κύκλων από τις Βρυξέλλες που τονίζουν ότι:

 «δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας». 

Για το ΔΝΤ πάντως, το ζήτημα του ασφαλιστικού παραμένει το βασικότερο πρόβλημα, ειδικά τώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμένει στην μη περικοπή των συντάξεων. Το άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος (ενώ το ΔΝΤ ζητά μέχρι και κούρεμα) και τέλος ότι ήδη άρχισε να διαφαίνεται μία αλλαγή στάσης της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού. Και εδώ έρχεται η Γερμανία να δώσει μία χείρα βοηθείας στην Ελλάδα. Φαίνεται λοιπόν ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση της χώρας θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα σταθεί εμπόδιο κάθε «λογικής λύσης» που διασφαλίζει ένα βιώσιμο ελληνικό προϋπολογισμό. 

Φαίνεται πάντως ότι η οικονομική κρίση δεν αναμένεται να τελειώνει ιδιαίτερα γρήγορα αν δεχθούμε τα λόγια της προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που ζητά να επιστρέψει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία, κάτι που χρονικά το τοποθετεί σε έναν ορίζονται τριετίας. Ακόμη κι εδώ όμως ως προϋπόθεση προβάλει να κλείσει το συντομότερο η διαπραγμάτευση και θα αρθούν τα capital controls. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της κρίσης, το 2010 έως το τέλος του 201,5 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ενώ τον Δεκέμβριο υπήρξε μία ανεπαίσθητη άνοδος κατά μόλις 1,15 δισ.. Σύμφωνα δε με την κ. Κατσέλη τα χρήματα που επέστρεψαν στις τράπεζες είναι ελάχιστα και φυσικά δεν αρκούν γι’ αυτό και ζήτησε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς όπως είπε «είναι κομβικής σημασίας για τη διοχέτευση ρευστότητας η επάνοδος των καταθέσεων».


σχετικα αρθρα