Όσο πλησιάζει η Δευτέρα όπου θα υπάρξουν ταυτόχρονα συνεδριάσεις του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, τόσο αυξάνονται και οι εκατέρωθεν πιέσεις για να υπάρξει μία λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργοί Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και αναρωτήθηκε:

«Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας.  Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο.  Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό.» 

Με αυτή του την εμφάνιση ο Υπουργός Οικονομικών άσκησε όση πίεση μπορούσε προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φαίνεται μεν αποκομμένο από το υπόλοιπο κουαρτέτο, αλλά αυτό δεν το σταματά από το να διατηρεί αναλλοίωτες τις απαιτήσεις του. Μετά το τέλος της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν χαρακτηριστική η δήλωση με νόημα που έκανε ο προεδρεύων της επιτροπής:

«Θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ΔΝΤ για τη στάση του. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν ανεύθυνες ενέργειες που θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα». 

Από την άλλη, ο Πόουλ Τόμσεν, ως Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, συγκάλεσε χθες δείπνο στο οποίο βασικός στόχος ήταν να αναζητηθεί η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στο Ταμείο και την ευρωπαϊκή τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM). Η διαφορά των δύο πλευρών υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στα 3 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να ανεβάζει το δημοσιονομικό κενό στα 9 δισ. και την Κομισιόν να το ρίχνει στα 6. Στη συνάντηση, στο πλευρό του κ. Τόμσεν βρέθηκε φυσικά η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ καλεσμένοι ήταν οι κύριοι Κοστέλο και Μπούτι από την Κομισιόν, αλλά και οι Κερέ και Ρέφερ από την ΕΚΤ. Στο δείπνο η Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση κάτι που η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει λέγοντας ότι εφόσον εκεί η συζήτηση θα αφορούσε τα «εσωτροϊκανά» δεν υπήρχε λόγος να προσπαθήσει να «χωθεί» (τα εισαγωγικά δεν παραπέμπουν σε κυβερνητικές εκφράσεις). Σε κάθε περίπτωση στο δείπνο συζητήθηκαν πολλές νέες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Γερμανία (που είναι η τελευταία που απαιτεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα) έχει γίνει πιο διαλλακτική στο θέμα του ασφαλιστικού και πλέον μοιάζει να αποδέχεται και εναλλακτικές κινήσεις πέρα από τις περικοπές των συντάξεων. 

Τα αποτελέσματα του δείπνου είναι σαφές ότι θα μεταφερθούν στο Eurogroup της Δευτέρας και εκεί αναμένεται να υπάρξει η απόφαση για το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και πότε. Παράλληλα τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα και στην Σύνολο Κορυφής όπου θα συζητείται το προσφυγικό. Τα δύο θέματα (δημοσιονομικό και αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης) δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε επακριβώς χθες ποια είναι η ελληνική θέση: «Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».