Φρένο στις όποιες προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δημοσιονομικού προγράμματος και επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την ώρα που η κυβέρνηση ασκεί όσες πιέσεις μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, έβαλε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, στον απόηχο ενός ακόμη δείπνου που έγινε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μεταξύ των δανειστών, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα μας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε εξάλλου να απαντήσει σε ερώτημα για το πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα να παραμένει άγνωστη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας και καθώς έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά η έλευση των επικεφαλής του κουαρτέτου, τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου όπου τόνισε τα εξής:

Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας. Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο.  Αν αργήσουμε, δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή του τοποθέτηση στη Βουλή, όπου εξέφρασε ανησυχία για τη στάση του ΔΝΤ, που κατά την εκτίμησή του προκαλεί καθυστερήσεις, και απέφυγε, επίσης, να δώσει ημερομηνίες ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, προκειμένου όπως είπε, να μην δημιουργούνται προσδοκίες και στη συνέχεια απογοητεύσεις.

Τα αποτελέσματα του χθεσινού δείπνου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχαν ο Πόλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου, οι κύριοι Κοστέλο και Μπούτι από την Κομισιόν, αλλά και οι Κερέ και Ρέφερ από την ΕΚΤ, είναι σαφές ότι θα μεταφερθούν στο Eurogroup της Δευτέρας και εκεί αναμένεται να υπάρξει η απόφαση για το αν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και πότε.