Ηλεκτρονικό σαφάρι αναμένεται να αρχίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εντοπίσουν τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα γίνει με τη χρήση ειδικού λογισμικού - «ραντάρ», το οποίο αρχικά θα βάλει στο στόχαστρο τους συστηματικά κακοπληρωτές.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», το ηλεκτρονικό σαφάρι θα αρχίσει εντός του έτους από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με σκοπό την πάταξη της στρατηγικά οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΚΕΑΟ, που διαχειρίζεται βαρύ χαρτοφυλάκιο 15,3 δισ. ευρώ από 272.400 κακοπληρωτές, από φέτος θα έχει στη φαρέτρα του ένα καινούριο «όπλο».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα point system, το οποίο έχει στόχο να δείξει πόσα από τα πλέον των 15 δισ. ευρώ των οφειλών μπορούν να εισπραχθούν. 

Το ειδικό λογισμικό θα συνδυάζει πέντε κατηγορίες κριτηρίων:

  • Το ύψος, την παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής
  • Τη νομική μορφή, τη δραστηριότητα, τη συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, την καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά
  • Την ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
  • Την ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά
  • Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης

Επιδίωξη είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 θα αντιμετωπίζονται και τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή επισκεψιμότητα.