«Τρίτη και φαρμακερή» λέει ο λαός. Και αυτό μπορεί τελικά να αποδειχθεί απολύτως αληθινό αν δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες που έγιναν στο μυστικό δείπνο που συγκάλεσε ο Πόουλ Τόμσεν στις Βρυξέλλες με θέμα την Ελλάδα, όχι όμως και καλεσμένη την Ελλάδα (φυσικά). Τις τελευταίες πέντε ημέρες λοιπόν έχουν γίνει τρεις προσπάθειες να καμφθούν οι διαφωνίες που έχουν εμφανιστεί ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην ευρωπαϊκή τρόικα (ήτοι Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM). Και ενώ η Κομισιόν δια μέσω της εκπροσώπου της Ανίκας Μπράιτχαρντ αναγνώρισε την ύπαρξη προόδου ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι η απόσταση που τους χωρίζει είναι μεγάλη. Σίγουρα έχει πέσει κάτω από τα τρία δισ. αλλά παραμένει σημαντική. 

Αυτό πάντως που παρατηρείται σε όλες τις πηγές του ρεπορτάζ είναι ότι αποφεύγεται να δοθεί η όποια ημερομηνία επιστροφής των δανειστών. Στην Αθήνα όμως η ανησυχία για το τι μπορεί να σημάνει η καθυστέρηση των θεσμών, είναι έκδηλη καθώς συμπληρώθηκαν τρεις μήνες από το διάστημα που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τη στιγμή που δεν έχει καν αρχίσει. Μοιραία και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κράτησε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας ακόμη και στο Eurogroup της Δευτέρας λέγοντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής χθες: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξει λύση στο Eurogroup. Ο χρόνος είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και η καθυστέρηση δημιουργεί και οικονομικά προβλήματα και πολιτικά προβλήματα και κινδυνεύει να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα βγει το πρόγραμμα». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το αισιόδοξο σενάριο λέει πως θα δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών μέσα στην επόμενη εβδομάδα κάτι που υπαινίχθηκε και ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση πάντων κατηγορεί το Ταμείο ότι μπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με τις παράλογες - σε σχέση με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας - απαιτήσεις του. Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα πρέπει να δοθεί κάποια εξήγηση από την Ουάσιγκτον τι ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον Αύγουστο του 2015 και το Μάρτιο του 2016 ώστε η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού να έχει πενταπλασιαστεί. Σε δηλώσεις του πάντως ο Τζέρι Ράις μάλλον δεν φάνηκε να μειώνει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και μάλιστα ρίχνει και μία μπηχτή προς τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς: «Με την εκτίμησή του για μέτρα 8 έως 9 δισ. ευρώ το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα που δεν περιλαμβάνεται ήδη στο Μνημόνιο. Το Ταμείο απλώς εκτιμά με ρεαλισμό τα ποσοτικά μεγέθη που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι πολύ φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων». 

Σαλαμοποίηση 

Με δεδομένο λοιπόν ότι η κατάσταση δεν φαίνεται να ξεμπλοκάρει -τουλάχιστον για την ώρα- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα και η διαπραγμάτευση δεν αποκλείεται να «σαλαμοποιηθούν» και η χώρα μας να λαμβάνει τμηματικά τις δόσεις των χρημάτων που χρειάζεται οι οποίες θα απελευθερώνονται όταν θα εκπληρώνονται συγκεκριμένα ορόσημα. Την ερώτηση αυτή απεύθυνε στον Υπουργό Οικονομικών η Ντόρα Μπακογιάννη χθες στη Βουλή και εκείνος της απάντησε ότι δεν ενδιαφέρεται για την τεχνική λύση που θα βρεθεί, αλλά για την ποιότητα της λύσης που θα κάνει τους Ευρωπαίους επενδυτές να πουν ότι «η Ελλάδα άλλαξε σελίδα». Μιλώντας πάντως στην Ολλανδική Βουλή, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ -που δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς και από τους φανατικούς υποστηρικτές της Ελλάδας- υποστήριξε ότι τα εμπόδια που βρίσκει η τρόικα για την επιστροφή της δεν έχουν υψωθεί μόνο από την Ουάσιγκτον, καθώς η χώρα μας «τον προηγούμενο μήνα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τις απαραίτητες περικοπές». 

Φαίνεται πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην στενότερη σύνδεση της αξιολόγησης και του προσφυγικού, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ αλλά και να κλείσει οριστικά τα διάφορα σενάρια περί Grexit, είτε οικονομικού, είτε από την Συνθήκη Σένγκεν, τα οποία -κακά τα ψέματα- σε ένα βαθμό παραμένουν και τα δύο ανοιχτά. Όμως, ο Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε ούτε να ακούσει για κάτι τέτοιο. Παραδέχεται μεν ότι στη χώρα μας η κατάσταση είναι εύθραυστη λόγω του μεταναστευτικού, τονίζει όμως ότι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Μάλιστα σε μία μάλλον «ξερή» πρόταση τόνισε: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί».