Τι και αν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στο πεδίο των αποδείξεων επικρατεί... χάος. Το υπουργείο Οικονομικών συνιστά στους πολίτες να μαζεύουν όλες τις χάρτινες αποδείξεις που πέφτουν στα χέρια τους οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου.

Με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 10%-15% έως 35%-40% ανάλογα με το εισόδημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα εξετάζεται η αλλαγή του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων και συγκεκριμένα είτε να καταργηθεί εντελώς είτε να αυξηθεί.  

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης συνέστησε στους πολίτες να μαζεύουν όποιες χάρτινες αποδείξεις πέφτουν στα χέρια τους ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά να κάνουν υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να αγοράζουν προϊόντα και να πληρώνουν υπηρεσίες μέσω πλαστικού χρήματος. 

Με βάση τον σχεδιασμό, για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 15% έως 40% ανάλογα με εισόδημα.

Προβλέπεται επίσης ότι θα περνούν όλες οι δαπάνες, ακόμη και για τις ΔΕΚΟ, και είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τερματικά αποδοχής POS ώστε οι πληρωμές να γίνονται και με κάρτα.