Είναι η ημέρα που περιμένει πως και πως η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να τεθεί η ημερομηνία έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς στην Αθήνα, ενδεχομένως και η ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων. Και μπορεί να σας μοιάζει κάπως παράξενο να συμφωνηθεί από τώρα πότε θα υπάρξει (αν υπάρξει) συμφωνία με το κουαρτέτο, αξίζει όμως να γνωρίζετε ότι ήδη έχει γίνει σαφές ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να πάει μέχρι τον Ιούνιο, πολλώ δε μάλλον μέχρι τον Ιούλιο. Κι αυτό διότι στο τετράμηνο που ξεκίνησε τον Μάρτιο συνολικά οι καταβολές για την εξ υπηρέτης του χρέους αναμένεται να φτάσουν στα 3,7 δισ. ενώ σχεδόν ανάλογο ποσό θα κληθούμε να πληρώσουμε μόνο τον Ιούλιο. Κάπως έτσι εξηγείται και εκείνη η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έλεγε ότι αν φτάσουμε τον Ιούνιο και διαπραγματευόμαστε ακόμη «καήκαμε». 

Και ενώ χθες ο Γιώργος Κατρουγκαλος προέβλεψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα Τετάρτη ή το πολύ Πέμπτη, την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης αναρωτιόταν αν θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή όχι. Όπως εξηγούσε (χωρίς να θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του) «πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιμένουν ότι είναι αδιανόητο να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, αλλά το Ταμείο γνωρίζει ότι είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση που μπορεί να βρεθεί κάποιος». 

Και φυσικά είναι στην καλύτερη διαπραγματευτική θέση, καθώς δεν βιάζεται καθόλου, οπότε κάθε μέρα που περνά ασκείται πίεση στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα δεν έχει κανένα χαρτί που να το συνδέει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα. Το τελευταίο μνημόνιο με το ΔΝΤ, που έληγε στα μέσα Μαρτίου έχει εδώ και δύο μήνες διακοπεί, γεγονός που μετατρέπει αυτή την αξιολόγηση και σε μία παράλληλη διαπραγμάτευση για την συμμετοχή του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα. Αν φυσικά θέλει το ταμείο να συμμετάσχει. Το ότι η Ελλάδα δεν το θέλει αυτό το ξέρουμε ξεκάθαρα, όμως όπως δήλωσε ο Μουχταμπά Ραχμάν, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στο Eurasia Group «υπάρχει αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι η επιθετική στάση του ΔΝΤ έχει ως κίνητρο την επιθυμία του να φύγει από την Ελλάδα ή να οδηγήσει σε αλλαγή κυβέρνησης». 

Την ίδια στιγμή -εκτός από την Αθήνα- το ΔΝΤ είναι σε σύγκρουση και με τις Βρυξέλλες. Το Ταμείο πιστεύει ότι πολλά από τα μέτρα είναι ασαφή και δεν αθροίζονται για να αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Έτσι, η ευρωπαϊκή τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) παραμένει σε απόσταση με το ΔΝΤ, κι απ’ ότι φαίνεται, η σκέψη τους είναι να στείλουν τους επικεφαλής πίσω στην Αθήνα κατά τα μέσα της εβδομάδας, έχοντας μαζί τους μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία θα πρέπει να επιβάλουν στην ελληνική πλευρά, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα, δεν θα είναι αρκετά για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. 

Πάντως (και σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας) η κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει και πάλι με την κόκκινη γραμμή της προστασίας των κύριων συντάξεων αλλά και των κόκκινων στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων. Πάντως χθες ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε για άλλη μία φορά στο ΔΝΤ και χαρακτήρισε την στάση του Ταμείου ως μία «πολιτική διαφωνία επί της συμφωνίας».