Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών αύριο στην Αθήνα δείχνουν διάφορες πηγές και συγκλίνουσες πληροφορίες, από το Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Αυτό επιβεβαίωσαν πηγές με έγκυρη πληροφόρηση από τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την ώρα, και παράλληλα άνοιξαν και την πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη των σχετικών συζητήσεων τον Απρίλιο.

Το ίδιο μετέδωσε πριν από λίγο και το Reuters, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους θα ξεκινήσουν μόνο όταν οι δανειστές της Ελλάδας συμφωνήσουν ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο.

Βεβαίως, ακόμα και να αποφασιστεί σήμερα η επιστροφή των θεσμών,  αυτό δεν σημαίνει ότι και η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι μία εύκολη υπόθεση, αφού παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρωπαίους εταίρους.

Το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του, ήτοι λήψη μέτρων που φτάνουν στη χειρότερη περίπτωση στα 9 δισεκατομμύρια και περικοπή συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να μειώνει το όριο που θα προσφέρει προστασία στις κύριες συντάξεις στα 1.200 ευρώ από τα 1.800 που το θέτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή κοινοτικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό δεν είναι τα μόνα αγκάθια της αξιολόγησης. Σχεδόν ισάξια και μάλιστα λαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερη σημασία έχουν αναδειχθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή τρόικα του κουαρτέτου.