Την έξοδο της Κύπρου και επίσημα από το μνημόνιο ανακοίνωσε σήμερα το Eurogroup. 

Η Κύπρος έλαβε το πράσινο φως από το Eurogroup για έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, αν και επίσημα αυτό θα συμβεί στις 31 Μαρτίου.

Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που εξέρχεται του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει ο Φιλεύθερος, η έξοδος είναι «βρώμικη» σύμφωνα με την αργκό των Βρυξελλών (dirty exit), αφού αφέθηκε μια αξιολόγηση ανολοκλήρωτη, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο έπραξε και η Πορτογαλία το 2014, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.

Σε μήνυμα του επίσης στο  twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης κάνει λόγο για το τελευταίο μνημονιακό Eurogroup για την Κύπρο. Τρία χρόνια δουλειάς και συνέπειας τονίζει ο Πρόεδρος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα. O υπουργός Οικονομικών με το μήνυμα του τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια μακριά από μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος.

«Η Κύπρος εκτός μνημονίου» έγραψε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς και λάθη του παρελθόντος.

Το πρόγραμμα βοήθειας, στο οποίο η Κύπρος εντάχθηκε το 2013, ολοκληρώνεται και τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ λήγει τον Μάιο.

Πάντως, η Λευκωσία καλείται να εφαρμόσει μία σειρά εναπομεινάντων δεσμεύσεων, όπως το σχέδιο για την υγεία, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις. Ως αποτέλεσμα τις ελλιπούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα στερηθεί της τελευταίας δόσης, ύψους 275 εκατ. ευρώ.