Εντός των επόμενων ωρών καταφθάνει στην Αθήνα το κουαρτέτο των δανειστών, έχοντας λάβει η ελληνική κυβέρνηση την δέσμευση από το Eurogroup ότι αν κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση του προγράμματος συντόμως θα ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν καθώς οι αξιώσεις των δανειστών θα επικεντρωθούν ευθέως στη "φάκα". Και η "φάκα" είναι οι περικοπές στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016.

Οι διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους (μειωμένα τοκοχρεολύσια από το 2023) συνιστούν απλώς το "τυρί". Οι απόπειρες των επιτελών του Υπουργείου Εργασίας να μεταθέσουν το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος στο μέλλον, διατηρώντας λίγο πολύ στο ίδιο ύψος τις σημερινές συντάξεις (με την "προσωπική διαφορά" έως το 2018) μάλλον θα διαψευστούν.

Οπως θα διαψευστούν και οι προθέσεις τους να καλύψουν τη συμφωνημένη με τους δανειστές μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης των 1,8 δισ. ευρώ με αυξήσεις στις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων μαζί με κάποιες παραμετρικές μειώσεις στις πολύ υψηλές κύριες συντάξεις (άνω των 2000 ευρώ μεικτά),τις επικουρικές (από 170 ευρώ και άνω), τα εφάπαξ (με περικοπές μέχρι 30%) κλπ. 

Η "φάκα " για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κρύβεται μεταξύ 1200-1800 ευρώ το μήνα. Και αυτό το γνωρίζουν οι δανειστές. Σε αυτό το εύρος των συντάξεων κρύβεται μέγα πλήθος συνταξιούχων, κυρίως από τα ευγενή ταμεία των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου,από τα οποία επιθυμούν σφόδρα οι δανειστές να προέλθουν οι περικοπές ώστε να βγει ο λογαριασμός.

Με περικοπές στους ελάχιστους σήμερα, σε αριθμό, υψηλόμισθους συνταξιούχους (με κύρια σύνταξη άνω των 2000 ευρώ) δεν βγαίνει επ ουδενί ο λογαριασμός. Κύριο μέλημα τους ,το έχουν άλλωστε ξεκαθαρίσει,είναι να μειωθεί από φέτος η ετήσια κρατική συνταξιοδοτική ενίσχυση κατά 1% του ΑΕΠ και τα επόμενα 2 χρόνια άλλο 2,3% έτσι ώστε να αντιστοιχεί με ότι ισχύει στις άλλες Ευρωπαικές χώρες( από 8% σε 3-4%του ΑΕΠ ).

Το πλήγμα για την κυβέρνηση αν τελικώς συναινέσει θα είναι τεράστιο καθώς, εκτός των άλλων, συντάξεις μεταξύ 1200-1800 ευρώ το μήνα λαμβάνει ο πυρήνας των συνταξιούχων ψηφοφόρων του. Των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Θα το τολμήσει η Κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι θα πιαστεί στη "φάκα" η φοβούμενη το πολιτικό κόστος θα προτιμήσει να τα σπάσει χάνοντας έτσι και το "τυρί " που τόσο διατυμπάνιζε ως επιτυχία της; Αυτό δηλαδή της ρύθμισης του δημοσίου χρέους; Ιδωμεν.