current views are: 8

8 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση08:18

Και ξαφνικά… τρέχουν όλοι για να κλείσει η αξιολόγηση

Και ξαφνικά, οι επικεφαλής των Θεσμών τρέχουν και δεν φτάνουν, να φτιάξουν βαλίτσες ώστε να βρεθούν σήμερα στο γνωστό ξενοδοχείο απέναντι από τον Δρομέα του Βαρώτσου.

Δημοσίευση 08:18’

Και ξαφνικά, οι επικεφαλής των Θεσμών τρέχουν και δεν φτάνουν, να φτιάξουν βαλίτσες ώστε να βρεθούν σήμερα στο γνωστό ξενοδοχείο απέναντι από τον Δρομέα του Βαρώτσου.

Και ξαφνικά, οι επικεφαλής των Θεσμών τρέχουν και δεν φτάνουν, να φτιάξουν βαλίτσες ώστε να βρεθούν σήμερα στο γνωστό ξενοδοχείο απέναντι από τον Δρομέα του Βαρώτσου. Η πολιτική εντολή του Eurogroup ήταν ξεκάθαρη:

«Προσπερνάτε τώρα τις όποιες διαφορές και πηγαίνετε να κλείσετε την αξιολόγηση στην Αθήνα».

Όπως εξήγησε από νωρίς χθες το απόγευμα ο Πιερ Μοσκοβισί, «γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα δημοσιονομικό κενό και άρα χρειάζεται ακόμη να γίνουν κάποιες προσπάθειες. Δεν έχουμε την τελική κατάληξη αλλά οι επικεφαλής των δανειστών μπορούν και πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα με την προοπτική να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν». Την ίδια στιγμή όμως, ο Γάλλος επίτροπος, μετά τη σφυριά στο καρφί, έριξε και μία στο πέταλο: «Υπάρχει ακόμη χώρος για λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση». 

Στην ουσία το Eurogroup χθες μας έδωσε και μας πήρε. Μας έδωσε πρώτ’ απ’ όλα την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την εντολή να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Προφανώς η εντολή αφορά τις καθυστερήσεις τακτικής που ως στόχο έχουν να μας βάλουν στη γωνία, να μας αφήσουν θεόστεγνους από ρευστότητα και έτσι τελικά να υπογράψουμε τα πάντα. Όχι. Φαίνεται πως το Eurogroup δεν το θέλει έτσι. Θέλει η συμφωνία να γίνει με δούνε και λαβείν. 

Αφού λοιπόν εμείς πήραμε την άμεση επιστροφή και την ταχεία ολοκλήρωση, ακούσαμε ένα τεράστιο «όχι» όσον αφορά στην αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα. Άλλωστε την παρουσία του ΔΝΤ την θέλει η Γερμανία, η οποία μόλις 200 μέτρα από το Eurogroup, στην Σύνοδο Κορυφής, ήταν η μόνη δύναμη που μας στήριζε χθες για να μην κλείσουν τα σύνορά μας και ο «βαλκανικός δρόμος» των μεταναστών. Στο θέμα του ΔΝΤ λοιπόν χάσαμε. Έτσι, και η δήλωση Τσακαλώτου μετά το τέλος της συνεδρίασης ήταν κάπως «γλυκόπικρη». «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση. Οι θεσμοί συμφώνησαν να επιστρέψουν. Το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος. Είμαι βέβαιος ότι λογικοί άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση». 

Όμως για να επιστρέψει το ΔΝΤ στην Αθήνα, έθεσε κι εκείνο έναν όρο: Θα ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το χρέος. Η ανταπόκριση του Eurogroup ήταν ταχύτατη και ήδη από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για έναρξη συζητήσεων για το χρέος, μέσα στα πλαίσια τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Απρίλιο. 

Έτσι, κάπου εκεί συνδέθηκε έμμεσα και το προσφυγικό με την διαπραγμάτευση. Γιατί όπως και να το κάνουμε το προσφυγικό είναι συνδεδεμένο είτε το θέλουμε είτε όχι. Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση το θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα για χαλάρωση των μέτρων ή για σκληρότερη δουλειά. Φοβάμαι το πρώτο. Σε κάθε περίπτωση η εξίσωση του ΔΝΤ που ήδη δεν βγαίνει και απαιτεί μέτρα 9 δισ. απλά γίνεται χειρότερη όταν πάνω σε αυτή μπαίνει και το κόστος της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, αλλά και η πιθανή αρνητική επίδραση του Τουρισμού το επερχόμενο καλοκαίρι. Μοιραία λοιπόν το Ταμείο είπε ότι όσο δεν λύνεται από δίπλα (από τη Σύνοδο Κορυφής) το μεταναστευτικό και θα απαιτεί περισσότερους πόρους από την ελληνική οικονομία, τόσο μεγαλύτερη και βαθύτερη πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους. 

Στόχος πλέον του ΔΝΤ δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους να φτάνει στο 15% του ΑΕΠ, αλλά να είναι μικρότερη, έτσι ώστε η οικονομία να μπορεί να λειτουργεί και να μην ασφυκτιά και τελικά να καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το 3,5% έως το 2018, με αυτές τις συνθήκες φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτος στόχος. 

Αλλά για να μην προτρέχουμε ας επιστρέψουμε και στην αξιολόγηση και κυρίως στα σημεία που θα είναι τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης από σήμερα. Προφανώς στην κορυφή βρίσκεται το Ασφαλιστικό. Δεύτερο το φορολογικό και ακολουθούν: Τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο επενδύσεων και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


σχετικα αρθρα