Για λόγους πρεστίζ και όχι ουσίας θεωρεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα γίνει στην παρούσα φάση η οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, την έναρξη της οποίας προανήγγειλε χθες μετά το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν έχω ένα σοβαρό επιχείρημα για τους γερμανούς βουλευτές και τον γερμανικό λαό... για το γιατί αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης τώρα», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στο περιθώριο του Ecofin.

Χθες, έπειτα από τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε για το ελληνικό δημόσιο χρέος: «είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από πολύ καιρό ότι αν η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της, θα κάναμε τα απαραίτητα για να το καταστήσουμε βιώσιμο».

«Αυτό το μέρος της συζήτησης είναι για το πρεστίζ, όχι για την ουσία», δήλωσε ακόμη ο Σόιμπλε και εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του η δομή του ελληνικού χρέους δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη πληρωμή ως το 2025 και έτσι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει ρύθμιση των πληρωμών τώρα.

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως το Ορθόδοξο Πάσχα ή τα τέλη Απριλίου, καθώς  οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν πως η Αθήνα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Η τοποθέτηση αυτή του γερμανού ΥΠΟΙΚ έρχεται να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών από τις ανακοινώσεις του Ντάισελμπλουμ ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι, κάτι που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ικανοποίηση στο Μαξίμου.

Σαπέν: Στη Σύνοδο του ΔΝΤ οι συζητήσεις για το χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, περισσότερη προσπάθεια στο ασφαλιστικό και μια συμφωνία της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αν βρισκόμαστε εκεί για το χρέος, είναι γιατί το ΔΝΤ συμμετέχει» στο πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λέγοντας πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν «ξεπεράσει» τις διαφωνίες τους για τη στάση που θα υιοθετήσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιον, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την «εαρινή σύνοδο» του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. «Αυτό μου φαίνεται πως είναι ένα χρήσιμο χρονοδιάγραμμα», εκτίμησε.

Ο Σαπέν, δήλωσε επίσης πως είναι «πεπεισμένος» πως είναι «απολύτως πιθανό να ελαφρυνθεί το χρέος χωρίς 'κούρεμα'» –καθαρή απομείωση του ύψους του– κάτι που θεωρείται «κόκκινη γραμμή» από ορισμένους.