Παράνομη χαρακτηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τη συμφωνία για μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία από την ΕΕ.

Αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 Μαρτίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ καλωσόρισαν τη Δευτέρα την πρόταση της Άγκυρας να επαναπροωθηθούν όλοι οι παράτυποι μετανάστες από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία και για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται, η ΕΕ να δέχεται έναν Σύρο από την Τουρκία.

Ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας δήλωσε πως η δέσμευση της Ευρώπης για μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων σε διάστημα δύο ετών, σε εθελοντική βάση, παραμένει «ανεπαρκής». «Η συλλογική απέλαση ξένων πολιτών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» δήλωσε ο Κοστέλ σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με καθολική επιστροφή σε μια τρίτη χώρα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Η Ευρώπη δεν εκπλήρωσε καν τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου για τη μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα, έχοντας κατανείμει μόνον 600 μεταξύ αυτών μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της Ένωσης, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κοστέλ.

«Ό,τι δεν συνέβη από την Ελλάδα, θα συμβεί από την Τουρκία; Θα δούμε, έχω ορισμένες αμφιβολίες» είπε ο Κοστέλ στο ελβετικό ραδιόφωνο RTS.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν τρία εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, ενώ οι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ αντιπροσωπεύουν περίπου το 3%, είπε ο Κοστέλ.

«Ελπίζω πως μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ένας ορισμένος αριθμός επιπλέον εγγυήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή ώστε οι άνθρωποι που επαναπροωθούνται στην Τουρκία να έχουν πρόσβαση στην εξέταση της αίτησής τους (για άσυλο)», είπε. 

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Γουίλιαμ Σπίντλερ σημείωσε: «Νομικές εγγυήσεις θα πρέπει να κατευθύνουν οποιονδήποτε μηχανισμό βάσει του οποίου θα μεταφέρεται η ευθύνη για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου».

Αλλά και η UNICEF εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη συμφωνία, σημειώνοντας πως «υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς».