Ανώμαλα προσγειώθηκε η ελληνική κυβέρνηση μετά τη χθεσινή ευφορία, πού λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πάρτι με σαμπάνιες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου αισθάνθηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένο από το γεγονός ότι κατάφερε και να φέρει στην Αθήνα τους δανειστές, αλλά και να πάρει τη πολυπόθητη δέσμευση για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους. Μόνο που ένας παλαιός γνώριμος της Ελλάδας για την σκληρή του στάση -ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- με συνέντευξή του μετά το χθεσινό Ecofin χαρακτήρισε τη συζήτηση για το χρέος ως μάλλον ανούσια που περισσότερο γίνεται για το πρεστίζ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέφερε στη δήλωσή του το θέμα του Γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο δεν δέχεται να αποσυνδεθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα. 

«Δεν έχω κανένα σωστό επιχείρημα -εξήγησε ο κ. Σόιμπλε- για το γερμανό νομοθέτη και το γερμανικό κοινό να θέσουμε εμείς τώρα το θέμα του χρέους στο επίκεντρο της συζήτησης, παρόλο που δεν παίζει κανένα ρόλο μέχρι το 2025». 

Αυτή η δήλωση Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρα το αποτέλεσμα της μονομερούς απόφασης του Γερούν Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει ότι θα ανοίξει σύντομα (τον Απρίλιο) η συζήτηση του χρέους. Ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε αυτή την αποκάλυψη στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του προχθεσινού Eurogroup, όμως στο τέλος των ανακοινώσεων, μπροστά στα ανοιχτά μικρόφωνα οι κύριοι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν μία μάλλον απρόσεκτη συζήτηση που αποκάλυψε την έκπληξη που βίωσαν οι περισσότεροι Υπουργοί Οικονομικών. Ο Γάλλος Επίτροπος είπε: «Νομίζω ότι πυροδότησες ένα τεράστιο ντιμπέιτ για το χρέος, για την ελάφρυνση του». Και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ του απάντησε ότι το έκανε επίτηδες! 

Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε όμως είναι σαφές ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει και πάλι ένας δρόμος μετ’ εμποδίων και η ελάφρυνση δεν θα είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον τονίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εξηγώντας ότι χρειάζεται μία σοβαρή αναδιάρθρωση και μάλιστα στα επίπεδα για τα οποία πιέζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση που έκανε το μέλος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Πάνος Καζάκος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους. Όπως είπε, κατά τη γνώμη του Γραφείου δεν αρκεί μία απλή ελάφρυνση, γιατί έτσι το χρέος θα παραμείνει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική κοινωνία και οικονομία και θα αποθαρρύνει τους επενδυτές. 

Από την άλλη, ως θετικό αντίβαρο για τις επενδύσεις θα μπορούσε να εκληφθεί η διαβεβαίωση Σόιμπλε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα, κάτι που επιζητά εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σύμπνοια στο χρονοδιάγραμμα δεν σημαίνει ότι μειώθηκαν τα αγκάθια. Κυρίαρχο παραμένει το ασφαλιστικό που θα είναι και το πρώτο θέμα διαπραγμάτευσης που θα συζητηθεί την Πέμπτη, ενώ θα έχει προηγηθεί μία εισαγωγική συζήτηση των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη. 

Για το επόμενο διάστημα λοιπόν, στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν:

  • Η περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ
  • Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων
  • Ο νέος υπολογισμός των εισφορών
  • Η νέα μορφή που θα πάρει η φορολογική κλίμακα
  • Η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων
  • Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που θα πρέπει να οδηγήσουν στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2018.