Ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αρχίζει σήμερα στο γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, με στόχο την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, θα συναντηθούν νωρίς το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), ενώ για τις 18.30 έχει οριστεί το ραντεβού με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υπουργό Εργασίας. 

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν το νέο φορολογικό καθεστώς, η δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το νέο ασφαλιστικό, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι  α ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  καθώς με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, δήλωασαν ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Η στάση του ΔΝΤ παραμένει άγνωστη τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.