current views are: 7

9 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:33

Μπρα ντε φερ Κατρούγκαλου – θεσμών για το ασφαλιστικό

Άρχισαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Δημοσίευση 13:33’

Άρχισαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Με τους εκπροσώπους των θεσμών συναντήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο επίκεντρο βρέθηκε το ασφαλιστικό, με την ελληνική πλευρά να επιμένει πως παραμένει «κόκκινη γραμμή» η μη περικοπή των κύριων συντάξεων.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) είχαν μια πρώτη επαφή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 17:00. 

Παράλληλα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, στις αυριανές επαφές θα τεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ όπως είπε στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη αναβλήθηκε και η συνάντηση των θεσμών με τον Γιώργο Σταθάκη, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του υπουργού Οικονομικών.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που εκκρεμούν, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα βασικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στον προσδιορισμό του ύψους του δημοσιονομικού κενού και τον τρόπο κάλυψής του, στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στις αλλαγές στο φορολογικό, στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Επιτρόπου επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ότι «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος έως την 1η Μαΐου».


σχετικα αρθρα