Οι ασφαλιστικές εισφορές, που με βάση την πρόταση της κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (1 μονάδα για τους εργοδότες και μισή για τους εργαζόμενους) την επόμενη τριετία, αλλά και το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που θα έχει στις 6.30 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους δανειστές.

Από την αποδοχή ή όχι του μέτρου των εισφορών θα κριθεί και η τύχη των κύριων συντάξεων, καθώς στην περίπτωση που απορριφθεί η αύξηση κατά 1,5 μονάδα, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα, δηλαδή περικοπές κατά 450 - 550 εκατομμύρια ευρώ που λογικά θα επιβαρύνουν τις συντάξεις, κυρίως τις καταβαλλόμενες.

Σε αυτή την περίπτωση ο πήχης των περικοπών στις κύριες συντάξεις μπορεί να ξεκινήσει και από τα 1.200 ευρώ.

Επίσης κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και πιθανότατα βασικό σημείο αντιπαράθεσης θα αποτελέσουν οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Όπως όλα δείχνουν, η τύχη τους θα κριθεί από την όποια συμφωνία για το ποσό που απαιτείται για να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν συζητά νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, υποστηρίζοντας ότι με τα προτεινόμενα μέτρα επιτυγχάνει τη δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 1,8 δισ. ευρώ εντός του 2016 (θεωρώντας δεδομένο την αύξηση των εισφορών) τη μείωση των επικουρικών, των εφάπαξ και των μερισμάτων, καθώς και στις αλλαγές αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Τέλος εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει νέο, μειωμένο πλαφόν στις πολύ υψηλές συντάξεις των 2.300 ευρώ.

Όσον αφορά στην «προσωπική διαφορά», σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου ο νέος τρόπος υπολογισμού τόσο για τις καταβαλλόμενες όσο και για τις νέες συντάξεις έχει να κάνει με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία μέχρι ποσοστού μείωσης 20% θα διατηρηθούν για την επόμενη τριετία.

Τέλος για Εθνική σύνταξη: Οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στην χορήγηση των 384 ευρώ με την συμπλήρωση 20ετίας (ενώ το υπουργείο Εργασία θα επιμείνει για 15ετία) ενώ για τις περιπτώσεις 15ετίας σημειώνουν ότι θα πρέπει να δίνεται ποσοστό που θα διαμορφθωθεί από 280 ευρώ (με λιγότερα από 15 χρόνια) και 320 (με την συμπλήρωση 15ετίας) στα 67 έτη.