Με διαφωνίες σε όλα τα μέτωπα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση δανειστών - κυβέρνησης, καθώς τόσο στο δημοσιονομικό, όσο και στο ασφαλιστικό τα θέματα που προσεγγίστηκαν αποκάλυψαν πολύ μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Δηλαδή και την ευρωπαϊκή τρόικα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Τα ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικό 

Το γεγονός ότι το ασφαλιστικό είναι η κορωνίδα των προβλημάτων αυτής της διαπραγμάτευσης φάνηκε πριν ακόμη ξεκινήσουν οι συζητήσεις, καθώς οι δανειστές όχι μόνο ζήτησαν πρώτο απ’ όλους τους Υπουργούς να δουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά μετέθεσαν το ραντεβού του 24 ώρες νωρίτερα. Έτσι, αντί σήμερα Πέμπτη όπως είχε κανονιστεί αρχικά, ζήτησαν να πάει στο Hilton χθες αμέσως μετά την καθιερωμένη εναρκτήρια συνομιλία με τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. 

Τέσσερα σημεία χαρακτηρίζονται ως τα αγκάθια στη συζήτηση του ασφαλιστικού, όπως τα παρουσίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.

·         Αρχιτεκτονική του συστήματος και ύψος ποσοστού αναπλήρωσης.

·         Εισφορές και συντάξεις αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών

·         Επανϋπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και προσωπική διαφορά

·         Επικουρικές Συντάξεις

Οι δανειστές δεν ήταν ικανοποιημένοι με κανένα από τα τέσσερα θέματα και μάλιστα εξέφρασαν αντιρρήσεις στο ύψος της εθνικής σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς, ενώ παράλληλα ζητούν μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα συντάξεων-εισφορών. Μεγάλο θέμα παραμένει επίσης η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς εδώ σχετίζεται και το αίτημα της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 μονάδα, κάτι που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους εργοδότες, αλλά η τρόικα θεωρεί αντιπαραγωγικό και το αντικρούει από την πρώτη στιγμή. Αναλόγως εκφράζονται προβληματισμοί και για τις εισφορές 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες, με την κυβέρνηση πάντως να λέει ότι είναι ένα διαπραγματεύσιμο θέμα. 

Στόχος του Γιώργου Κατρούγκαλου πάντως είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν τα τρία πρώτα θέματα τα οποία θα συζητηθούν το Σάββατο στο ραντεβού που έχει ήδη κλείσει για τις 11:30, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για άνετη συζήτηση γύρω από τις επικουρικές συντάξεις. Σημαντικό είναι πάντως ότι ενώ δεν έγινε συζήτηση για μείωση των κύριων συντάξεων, η κυβέρνηση προτίμησε να θέσει το θέμα ώστε να πάρει ξεκάθαρη απάντηση και να μην υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός στην πορεία. 

Επίσης διάχυτη είναι η εντύπωση στα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας ότι για να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το ασφαλιστικό, αυτό ενδέχεται να απαιτήσει την διοργάνωση ενός έκτακτου Eurogroup, κάτι που είναι άγνωστο αν μπορεί να γίνει. 

Τα ανοιχτά θέματα του δημοσιονομικού 

Εκτός από το ασφαλιστικό, στην πρώτη ημέρα υπήρξε και η συνάντηση Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη με τους δανειστές και τέθηκε το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Και μπορεί το πρώτο αυτό τρίωρο να χαρακτηρίστηκε «εισαγωγικό» δεν αφορούσε όμως μόνο την κατάρτιση της ατζέντας των συζητήσεων για την εβδομάδα που τρέχει, αλλά είχε και πολύ ουσία. 

Άλλωστε το δημοσιονομικό κενό (που τροφοδοτείται από το ασφαλιστικό πρόβλημα) ήταν η κυριότερη πηγή διαφωνίας ανάμεσα στο κουαρτέτο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απαιτεί νέα μέτρα ύψους έως 9 δισ. ευρώ. Έτσι σήμερα το Οικονομικό επιτελείο καλείται να αποδείξει με στοιχεία όλα αυτά που λέει ότι πέτυχε το 2015 και άρα να δικαιολογήσει την άποψή ότι τα μέτρα που θα χρειαστούν για το 2016 είναι ελάχιστα, αν όχι και μηδενικά. 

Επιπλέον την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση και με τον Γιώργο Σταθάκη ο οποίος αποχώρησε από το Hilton διότι ένοιωσε αδιαθεσία. Πάντως και εδώ η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει κάτι θετικό στους θεσμούς, καθώς μόλις χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δίνει επιπλέον προστασία για τα κόκκινα στεγαστικά και μικρομεσαία επιχειρηματικά δάνεια, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει γίνει τίποτα με τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Όπως εξήγησε στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης, δεν έχει ιδρυθεί ούτε έχει αδειοδοτηθεί κάποια εταιρία που να τα αγοράσει, παρά το γεγονός ότι ο νόμος επιτρέπει την πώληση τέτοιων κόκκινων δανείων από την αρχή του έτους. Επιπλέον ο Γιώργος Σταθάκης προέβλεψε ότι θα πάρει πολύ καιρό (αρχικά ετοιμαζόταν να πει στη Βουλή πολλούς μήνες αλλά δεν ολοκλήρωσε την πρότασή του) για να διαμορφωθεί στη λεπτομέρειά του το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούν ιδρύονται αυτές οι εταιρίες.