Έφτασε η «μέρα της κρίσης» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία της Ευρωζώνης. Το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στην ΕΚΤ, με τους επενδυτές να αναμένουν σημαντική ενίσχυση του ήδη μαζικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1,5 τρισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας καλείται να πείσει τις αγορές ότι η Φρανκφούρτη έχει τη βούληση αλλά και τα εργαλεία ώστε να απομακρύνει τη νομισματική ένωση από τον φαύλο κύκλο του αποπληθωρισμού, του αυξανόμενου πραγματικού χρέους, και της υποτονικής ανάπτυξης.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ακόμα περισσότερο το επιτόκιο καταθέσεων, που ήδη βρίσκεται στο -0,3%, προοπτική που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από ανώτατα στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
.
Πέραν του επιτοκίου καταθέσεων, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, σε τουλάχιστον 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, από 60 δισεκ. που είναι σήμερα. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να παραταθεί η διάρκεια του προγράμματος, το οποίο κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2017.

Δεν αποκλείεται επίσης να αναιρεθεί ο κανόνας που απαγορεύει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα που έχουν χαμηλότερη απόδοση από το επιτόκιο καταθέσεων, κίνηση που θα επέβαλε μεν ζημίες στην κεντρική τράπεζα, αλλά θα έβαζε στο παιχνίδι διάφορα γερμανικά ομόλογα που έχουν αποδώσεις πολύ κάτω από το 0%.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα διεύρυνσης της «δεξαμενής» της ποσοτικής χαλάρωσης με εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία ακριβώς ώστε να υπερφαλαγγιστούν οι περιορισμοί. Η Ευρωτράπεζα θα μπορούσε, παραδείγματος χάριν, να αρχίσει επενδύσεις τραπεζικά ομόλογα, χρυσό ή και ακίνητα, αν και όλες αυτές οι επιλογές συνοδεύονται από δυσκολίες.

Οι αποφάσεις για τα βασικά επιτόκια αναμένονται στις 2:45 ώρα Ελλάδος, ενώ στις 15:30 αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι.