current views are: 8

15 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση05:40

Στην τελική ευθεία για τις δηλώσεις – Τι θα γίνει με αποδείξεις και τεκμήρια

Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxisnet.

Δημοσίευση 05:40’

Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxisnet.

Περίπου 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η σχετική εφαρμογή στο taxisnet.  Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου, οπότε το χρονικό περιθώριο που θα παρασχεθεί για την εμπρόθεσμη υποβολή των φετινών δηλώσεων θα είναι περίπου 1,5 μήνας.  

Ποιοι υποβάλουν δηλώσεις

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά. 

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.  

Επίσης οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση, ενώ όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει επίσης να υποβληθούν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθεί η δήλωση σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. 

Δηλώσεις από τα ζευγάρια με Σύμφωνο Συμβίωσης 

Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων. 

Αλλαγές στα τεκμήρια 

Αλλαγές θα υπάρξουν στα τεκμήρια για φορολογουμένους με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες 

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.  

Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις

Με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 10%-15% έως 35%-40% ανάλογα με το εισόδημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα εξετάζεται η αλλαγή του ανώτατου πλαφόν των απαιτούμενων αποδείξεων και συγκεκριμένα είτε να καταργηθεί εντελώς είτε να αυξηθεί.  

Επίσης, για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις δεν θα προβλέπεται ενιαίος, αλλά κλιμακούμενος συντελεστής από 15% έως 40% ανάλογα με εισόδημα.

Προβλέπεται επίσης ότι θα περνούν όλες οι δαπάνες, ακόμη και για τις ΔΕΚΟ, και είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει τερματικά αποδοχής POS ώστε οι πληρωμές να γίνονται και με κάρτα.


σχετικα αρθρα