Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Τα κόκκινα δάνεια έδειξαν για άλλη μία φορά πόσο μεγάλη είναι η απόσταση δανειστών και κυβέρνησης. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Και μπορεί για την πρώτη κατοικία να αχνοφαίνεται κάποιο φως προστασίας υπό προϋποθέσεις, για τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια το χάσμα είναι σχεδόν αγεφύρωτο. Βέβαια είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η προστασία -που μάλλον θα καταφέρει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας- δεν θα είναι η τριετής που επιδιώκει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση, αλλά χαμηλότερη. Επιπλέον δεν θα προστατευθούν όλα τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αλλά θα επιβληθούν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. 

Και εδώ τελειώνουν τα σημεία που ίσως να συμφωνήσουν τρόικα - κυβέρνηση, διότι στα κόκκινα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελευθέρων επαγγελματιών και κάθε λογής καταναλωτικά (ανεξαρτήτως ύψους και ασχέτως της σύνδεσής τους με υποθηκευμένα ή προσημειωμένα ακίνητα) η τρόικα είναι ανένδοτη: Το κυπριακό μοντέλο είναι το μόνο που μπορεί να δεχθεί. Δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση. 

Όλα αυτά θα ξανασυζητηθούν την Πέμπτη, ενώ για σήμερα Τετάρτη στο πρόγραμμα επανέρχονται οι γνωστοί πρωταγωνιστές: Φορολογικά και δημοσιονομικά στη μία και μισή το μεσημέρι, με το ασφαλιστικό να κλείνει την ημέρα, ενώ ενδιάμεσα θα υπάρξει και μία διαπραγματευτική «ανάπαυλα» καθώς θα συζητηθούν τα μάλλον εύκολα θέματα της εκπαίδευσης. 

Ασφαλιστικό 

Ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, η σημερινή συνάντηση δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία γι’ αυτόν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων και θα περιστραφεί στους παρακάτω άξονες:

·         Συζήτηση για το πώς θα γίνουν οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων με το ψαλίδι να εξαρτάται από το αν οι δανειστές θα δεχθούν κάποια αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, κάτι που για την ώρα φαίνεται πολύ δύσκολο. Στόχος είναι να κλείσει ένα έλλειμμα 600 εκατομμυρίων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

·         Συζήτηση για το ύψος της εθνικής σύνταξης που θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα συμφωνηθούν. Τα νούμερα που βρίσκονται στο τραπέζι (χωρίς να είναι απολύτως εξασφαλισμένα) είναι 288 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20 χρόνια.

·         Συζήτηση για την προσωπική διαφορά αλλά και την επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ για τους συνταξιούχους που δικαιούνται μίας σύνταξης.

Σε κάθε περίπτωση και εδώ η απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είναι μεγάλη, ενώ όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, οι θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ακραίες. 

Φορολογικά - Δημοσιονομικά 

Το άλλο πολύ σοβαρό θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή διαπραγμάτευση είναι τα δημοσιονομικά και οι τρόποι αντιμετώπισης των όποιων κενών, που είναι σαφές ότι θα πάρουν μορφή φορολογικής επιδρομής. Η μείωση της έκπτωσης φόρου που έδινε μέχρι τώρα αφορολόγητο 9.550 ευρώ είναι το βασικότερο θέμα καθώς μέσα από αυτό οι δανειστές επιχειρούν την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά στα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια. Αντιθέτως στα υψηλά κλιμάκια η τρόικα έχει αντιρρήσεις και για την φορολόγηση με 50%, αλλά και για την επιβολή της έκτακτης (ο Θεός να την κάνει) εισφοράς αλληλεγγύης. 

Αντιρρήσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και στην εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό με την κυβέρνηση θα θέλει να επιβάλει έναν χαμηλότερο φόρο (ακόμη και κατά 80%) από εκείνον που αντιστοιχεί σε αυτά τα εισοδήματα, με την τρόικα όμως να απαιτεί να επιβληθεί ο φόρος της χρονιάς που δημιουργήθηκαν αυτά τα εισοδήματα. Κι έτσι το νομοσχέδιο που θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τα τέλη του 2015 εξακολουθεί να είναι ατελές. Άλλωστε, όπως σχολίασε στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, «οι προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αρκετά φιλόδοξες». Από την άλλη, φαίνεται ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα αποκτήσει τη δυνατότητα να ελέγχει καταθέσεις σε βάθος 15ετίας και μάλιστα οι έλεγχοι θα μπορούν να ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα. Ακόμη και μέσα σε μία εβδομάδα. 

Όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να διατηρούν τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε τρόικα και δανειστές, γεγονός που κάνει πολύ πιο λογική ως περίοδο συμφωνίας το Eurogroup της 22ας Απριλίου, αντί μίας συμφωνίας πριν την 25η Μαρτίου, όπως έλεγε χθες η κυβέρνηση.