Μία λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει τη χθεσινή διαπραγμάτευση ήταν τα «τζαρτζαρίσματα» που είπε ένας εκ των Υπουργών που συμμετείχαν στις συζητήσεις με το κουαρτέτο. Μια άλλη λέξη -λιγότερο δημιουργική- θα ήταν η «εμπλοκή» που όμως φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που συνέβη χθες στο Hilton. Κι αυτό διότι τελικά τίποτε δεν έκλεισε χθες απολύτως. Ούτε το φορολογικό, αλλά ούτε και το ασφαλιστικό, γεγονός που μετατρέπει την σημερινή ημέρα στην τελευταία ευκαιρία ώστε να γίνει πραγματικότητα η πρόβλεψη Κατρούγκαλου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων γύρω από τις συντάξεις σε αυτό τον κύκλο συζητήσεων. 

Από την αρχή της διαπραγμάτευσης γνωρίζαμε ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό (μαζί και τα κόκκινα δάνεια) ήταν τα βασικότερα αγκάθια στην διαπραγμάτευση. Και βέβαια το γεγονός ότι οι θεσμοί σχεδόν «σύρθηκαν» στην Αθήνα μετά την πολιτική παρέμβαση του Eurogroup, λίγες ελπίδες δίνει για συμφωνία στο χρόνο που θα ήθελε η κυβέρνηση. Άλλωστε η διαφωνίες αφορούν και το εσωτερικό του κουαρτέτου, με την ευρωπαϊκή τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) να συγκρούεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετατρέποντας το τελευταίο στον «κακό μπάτσο» της όλης διαδικασίας. 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Υπουργού που είπε χθες ότι «το ΔΝΤ είναι ο σκληρός», ενώ ένας άλλος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στον νόμο του Πάρκινσον ο οποίος διέπει τις λειτουργίες του δημοσίου και βάση αυτού, «μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της». Κάπως έτσι λοιπόν η Παρασκευή έχει μετατραπεί στην τελευταία ημέρα για συμφωνία, ενώ όσο προχωρούν οι μέρες, τόσο μικραίνουν και οι πιθανότητες. Έτσι το Σάββατο θεωρείται ως η απώτερη ημέρα διαπραγμάτευσης και μάλιστα με πολύ χαμηλές πιθανότητες, ενώ σχεδόν μηδενικές είναι οι πιθανότητες για συζητήσεις τη Δευτέρα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο «να κρατηθεί η τρόικα στην Αθήνα ώσπου να κλείσουν όλες οι συζητήσεις». 

Αυτό πάντως που έχει πλέον γίνει σαφές κατά τη διαπραγμάτευση είναι ότι το δημοσιονομικό κενό, το φορολογικό και το ασφαλιστικό είναι θέματα αλληλένδετα και ως εκ τούτου θα κλείσουν όλα μαζί. Η χθεσινή ημέρα πάντως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και για τα τρία θέματα ως νεκρή ημέρα, καθώς «δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών», όπως τόνισε κυβερνητικό στέλεχος. 

Στο ασφαλιστικό η κύρια αντίδραση του ΔΝΤ αφορά στις αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών με τις οποίες και διαφωνεί κάθετα. Η απόφαση αυτή όμως έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ως η απάντηση στην βάναυση περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Και μπορεί πλέον αυτό το ψαλίδι να είναι σχεδόν αποφασισμένο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσπαθεί να μας πείσει ότι οι μειώσεις των επικουρικών θα αφορούν μόνο υψηλά εισοδήματα. Πάντως ο ίδιος από τη μία εξέφρασε την ελπίδα ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, εμφανίστηκε από την άλλη σίγουρος ότι θα υπερψηφιστεί. 

Στο φορολογικό η διαφωνία έγκειται στο ύψος του αφορολόγητου με την κυβέρνηση να επιμένει στην διατήρηση των 9.500 ευρώ, και τους δανειστές να ζητούν να μειωθεί κάπου μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ. Άλλο σημείο τριβής είναι και το ύψος του εισοδήματος απ’ το οποίο θα ξεκινά ο συντελεστής 32% καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως τα 22.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό ποσό και θα πλήξει τα μικρομεσαία εισοδήματα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12:00 με τα θέματα της απονομής Δικαιοσύνης. Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα εύκολο γι’ αυτό και σχεδόν «ξεπετιέται» μέσα σε μία ώρα. Στις 13:00 όμως ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό. Μετά, στις 16:00 θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά (άρα και τα φορολογικά) και τέλος η ημέρα θα κλείσει στις 19:00 οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα χρηματοοικονομικά.