Σε λίγο αναμένεται να μεταβεί στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο υπουργός Εργασίας Γιωργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Χθες στην αντίστοιχη συνάντηση υπήρξε αδιέξοδο με σφραγίδα του ΔΝΤ, καθώς οι θέσεις του ήταν ιδιαίτερα σκληρές και σε μεγάλη απόσταση σε σχέση και με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Σήμερα θα επιχειρηθεί να γυφυρωθούν οι διαφορές κυρίως στην Εθνική Σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ αγεφύρωτες φαίνονται οι διαφορές στις Επικουρικές και θεωρείται απίθανο να κλείσουν σήμερα.

Για τις Επικουρικές το ΔΝΤ δεν δέχεται να συζητηθεί η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στο δημοσιονομικό σκέλος να να αποφευχθούν οι πολύ μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αν όχι και στις κύριες, όπως πιθανότατα στοχεύει η λογική του.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ τις ενστάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ. 

Ο υπουργός διαμήνυσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις. «Θα προστατέψουμε το εισόδημα των μικρών και μεσαίων συνταξιούχων και αυτή  είναι η διαφορά με τη ΝΔ που βάζει ακόμα και τώρα θέμα συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά.