"Μας χωρίζει μεγάλη απόσταση". Αυτά ήταν τα λόγια κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους μετά το τέλος της συνάντησης για τα κόκκινα δάνεια, όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε πολύ σκληρό, απαιτώντας για άλλη μία φορά την επιβολή και στην Ελλάδα του μοντέλου της Κύπρου. Δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση πώλησης όλων των κόκκινων δανείων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις μεγάλες υποχωρήσεις και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται ώστε να προστατεύσει «ένα μικρό αριθμό στεγαστικών δανείων και έναν εξίσου μικρό αριθμό δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί με υποθήκη ακινήτου» όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας. Όλα αυτά θα συζητηθούν αύριο Σάββατο στη νέα συνάντηση που θα έχουν δανειστές και Γιώργος Σταθάκης με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα και να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Θρίλερ και στο φορολογικό 

Σε θρίλερ όμως εξελίσσεται και η διαπραγμάτευση γύρω από το φορολογικό με την κυβέρνηση να έχει παρουσιάσει μία νέα πρόταση που ήδη μειώνει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ κατά 200 ευρώ, κάτι που επιτυγχάνεται αυξάνοντας ελάχιστα τον φόρο του χαμηλό του κλιμακίου απ' το 22% στο 22,5% με ταυτόχρονη μείωση του ορίου στο οποίο αυτό το ποσοστό επιβάλλεται από τα 22.000 ευρώ στα 20.000.  

Φαίνεται όμως ότι τελικά το αφορολόγητο δεν θα υποστεί το «τσεκούρι» που υπολογιζόταν αρχικά και θα παραμείνει πάνω από τα 9.000 ευρώ. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν έλεγε χθες αργά στο Hilton ότι οι συζητήσεις για την φορολογία εισοδήματος έχουν αποφέρει μία προοδευτική κλίμακα την οποία θα μπορεί να υποστηρίξει η αριστερά. Επιπλέον αύριο αναμένεται να υπάρξει και μία ακόμη συζήτηση φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να αποφέρουν 1% του ΑΕΠ, έως το 2018. Εδώ τα μέτρα πρέπει να είναι παραμετρικά και να μπορούν να αποδώσουν αυτά που υπόσχονται. Παράδειγμα μπορεί να θεωρηθεί το τέλος των 5 λεπτών του ευρώ στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Όλα αυτά θα συζητηθούν σήμερα σε μία συνάντηση που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη μία ή το πολύ τις δύο το μεσημέρι. 

Δούνε και λαβείν στο ασφαλιστικό 

Προσπάθεια να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα της διαπραγμάτευσης από το φορολογικό και τα κόκκινα δάνεια, έκανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος των συζητήσεων του δικού του χαρτοφυλακίου. Όπως είπε υπάρχει πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα κλείσει το Σάββατο τονίζοντας ότι η πρόοδος αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές. Παράλληλα εξήγησε ότι στο θέμα της αύξησης των εισφορών δεν υπήρξε κάθετη άρνηση από την πλευρά των επικεφαλής.

Την ίδια στιγμή όμως άνοιξε ένα παράθυρο που «ξανοίγει» ακόμη περισσότερο το κόκκινο χρώμα των γραμμών που είχε θέσει η κυβέρνηση στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας «δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις». Φαίνεται λοιπόν ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι (χωρίς να είναι πρόθυμοι) να αποδεχθούν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που όμως θα πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα (αντί τις 1,5 που προωθούσε η κυβέρνηση) και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί περικοπές στη διαμόρφωση το συντάξουν και κυρίως των επικουρικών. Μάλιστα το νέο όριο του πλέγματος προστασίας για κύριες και επικουρικές συντάξεις φαίνεται να ορίζεται στα 1400 ευρώ. 

Διαφωνίες υπάρχουν και στη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο όπου στα 15 έτη ο δικαιούχος λαμβάνει 288 ευρώ βασική σύνταξη και στα 20 έτη αυτό το ποσό ανεβαίνει έως τα 384, ενώ οι δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατεβάζουν την σύνταξη δεκαπενταετίας στα 260 ευρώ και την ανώτερη εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια στα 340 ευρώ. Άλλωστε είναι γνωστή πλέον η θέση του ΔΝΤ που απαιτεί ή βαθύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ή περικοπή του χρέους.