current views are: 8

18 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:59

Ανάκτηση αγροτικών ενισχύσεων – Τα πρώτα «ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες

Ραβασάκια με τα οποία θα ζητείται η επιστροφή των αγροτικών ενισχύσεων, θα αποσταλούν σε 12.000 αγρότες (αρχικά) που έλαβαν παρανόμως ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. 

Δημοσίευση 11:59’

Ραβασάκια με τα οποία θα ζητείται η επιστροφή των αγροτικών ενισχύσεων, θα αποσταλούν σε 12.000 αγρότες (αρχικά) που έλαβαν παρανόμως ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. 

«Ραβασάκια» με τα οποία θα ζητείται η επιστροφή των αγροτικών ενισχύσεων, θα αποσταλούν σε 12.000 αγρότες (αρχικά) που έλαβαν παρανόμως ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενο από το βήμα της Βουλής στη διαδικασία ανάκτησης αγροτικών ενισχύσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ που κρίθηκαν από την Ε.Ε. παράνομες.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός μόνο για το «πακέτο Χατζηγάκη» θα επιχειρηθεί η ανάκτηση περίπου 215 εκατ. ευρώ από 95.000 αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1.000 ευρώ. Τόνισε, μάλιστα, ότι σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά στους πρώτους 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Αποστόλου είπε ότι τα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους αγρότες θα τους ζητούν να επιστρέψουν το μέρος της επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ. Για παράδειγμα ένας αγρότης που έλαβε 13.000 ευρώ θα του ζητηθεί να επιστρέψει τα 8.000 ευρώ.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ανάκτηση θα γίνει μέσω παρακράτησης από τις νέες ενισχύσεις με πέντε δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η χώρα μας, εκτός από το “πακέτο Χατζηγάκη”, είναι υπόλογη και για το “πακέτο Κοντού”, το οποίο αφορά 108 εκατ. ευρώ για 54 συνεταιριστικές οργανώσεις στον τομέα των δημητριακών, αλλά και για το “πακέτο Μωραϊτη”, που έχει σχέση με χρέη συνεταιρισμών άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αποστόλου, έκανε λόγο για αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική που ακολουθήθηκε στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία και τις οποίες, όπως είπε, καλείται να διορθώσει η σημερινή κυβέρνηση κι ο ίδιος ο αγρότης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αραχωβίτης, υπογράμμισε ότι τα συνολικά ποσά για τις διορθώσεις και τις παρακρατήσεις στη χώρα μας, ξεπερνούν τα τρία δισ. ευρώ, ένα ποσό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της νέας ΚΑΠ.

«Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας μέσα σε ένα καλό κλίμα και διάθεση που υπάρχει, για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου.

Σε συζητήσεις του λίγο αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι μία επίδειξη καλής θέλησης προς την Κομισιόν, με την ελπίδα να εκτιμηθεί η προσπάθειά για ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων αλλά και να πειστεί ότι, στην Ελλάδα είναι τέτοια η κατάσταση, που «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», όπως είπε χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα