Η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση χωρίς τα αρνητικά επιτόκια, τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε πως τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία συνέβαλαν στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της αύξησης των τιμών, προσθέτοντας ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να χρειασθεί να εφαρμόσει νέα επιχειρηματικά μοντέλα λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
 
«Εάν δεν είχαμε αυτά τα αρνητικά επιτόκια, θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, με τον πληθωρισμό πιθανότατα χαμηλότερα από ό,τι είναι, με την ανάπτυξη πιθανότατα χαμηλότερη από αυτή που είναι σήμερα. Ήταν καλό που εφαρμόσθηκαν αρνητικά επιτόκια υπό τις τρέχουσες συνθήκες», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ πρόσφατο μέσο πολιτικής και ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγησή του.

«Ας δούμε, αν θα επανεκκινήσει τη διαδικασία διοχέτευσης πιστώσεων στην οικονομία, αλλάζοντας το πρότυπο συμπεριφοράς των ανθρώπων και αλλάζοντας επίσης τη στρατηγική των τραπεζών. Μπορεί να είναι καλό για την οικονομία, ίσως όχι για πάντα, αλλά για μια χρονική περίοδο», ανέφερε η κυρία Λαγκάρντ. 

Αναφερόμενη στην κινεζική οικονομία, η Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 6,3%, λόγω των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων στήριξης. Η πρόβλεψη μπορεί να αυξηθεί «λίγο περισσότερο» μετά την αξιολόγηση του οικονομικού πακέτου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, δήλωσε.

«Πιστεύουμε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν και τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν κατευθυνθούν προς τους πιο αποτελεσματικούς μοχλούς στις κοινωνίες», τότε η συνταγή θα είναι πολύ καλή για να συνεχίσει η Κίνα να έχει μία ποιοτική ανάπτυξη», σημείωσε η Λαγκάρντ.