Το χάσμα που παραμένει στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών ειδικά στο δημοσιονομικό επιβεβαίωσε απόψε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τον νέο πολύωρο γύρο επαφών. Την ίδια ώρα δημόσιευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι θεσμοί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν χωρίς να κλείσει η συμφωνία, κάτι που θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις στη συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους αλλά και στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η απειλή να διακόψουν τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του καθολικού Πάσχα (την επόμενη Κυριακή) έρχεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της Αθήνας και του ΔΝΤ κυρίως για το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων που επικαλούνται οι FT, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το ΔΝΤ στην Ειδομένη. «Πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα πλέον», φέρεται να είπε η μία ελληνική πηγή, αναφέροντας πως τα χρήματα που θα λάμβανε η Ελλάδα μετά από ένα πιθανό κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι θεσμοί θα αναχωρήσουν κάποια στιγμή μεταξύ Κυριακής-Τρίτης ή Τετάρτης, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά την ολοκλήρωση του πολύωρου σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων, καθώς φέρονται να αμφισβητούν τα νούμερα από τα μέτρα που έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι.

«Βάλαμε κάτω τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει, είδαμε σε ποια συμφωνούμε αλλά υπάρχουν και διαφορές σχετικά με την απόδοση των μέτρων», ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη νέα συνάντηση.

Παραμένει ένα κενό, πρόσθεσε η ίδια πηγή, το οποίο και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί προς διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αναφορικά με το κατά πόσο ισχύει το δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή πρόκειται για  ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ).

Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις για το αφορολόγητο μπορεί να μην είναι τελικές παρότι υπάρχει πολύ μεγάλη σύγκλιση και σχεδόν «σχεδόν έχει κλείσει» η συμφωνία.

Άλλη πηγή πάντως σημείωνε ότι όπως συμβαίνει σε κάθε γύρο διαπραγμάτευσης, αν δεν κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα δεν κλείνει οριστικά τίποτα.

Για το ασφαλιστικό, αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι απομείνασες εκκρεμότητες.

Επίθεση στο ΔΝΤ με αφορμή τις απαιτήσεις του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και ειδικά με αφορμή δηλώσεις στελεχών του, εξαπέλυσαν νωρίτερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκφράζοντας την έκπληξή τους για τη στάση του και τονίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Σαφές μήνυμα για την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς εάν έκανε επαφές για την αξιολόγηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές ότι, με την πρακτική που ακολουθεί το Ταμείο στη διαπραγμάτευση, δείχνει ότι θέλει να φύγει από το πρόγραμμα και ζητά ολοένα και περισσότερα.

''Κάθε φορά που συναντιέμαι έχω την ευκαιρία να κουβεντιάσω και το θέμα της αξιολόγησης. Η κυβέρνηση έχει τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις της. Δεν θα κάνει λιγότερα η Ελληνική πλευρά αλλά και τίποτα απολύτως περισσότερο'' είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάλεσε το ΔΝΤ να δώσει εξηγήσεις για τις παράλογες απαιτήσεις που εγέιρει συνεχώς:

Όσοι ζητούν περισσότερα ή θέλουν να φύγουν από το πρόγραμμα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις γιατί το κάνουν. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα.