Το πρωί της Παρασκευής ξημέρωσε ανατρέποντας τα πάντα που είχαν συμφωνηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Η κυβέρνηση έφυγε από το Hilton θεωρώντας ότι είχε κλείσει (ή τέλος πάντων έμεναν μικρές λεπτομέρειες) το θέμα της φορολογίας εισοδήματος. Ήτοι, το ύψος του αφορολόγητου και την φορολογική κλίμακα.

Μάλιστα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είχαν κάνει λόγο για αφορολόγητο που δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ και κλίμακα «προοδευτική, που επιβαρύνει τους πλούσιους και άρα μπορεί να την στηρίξει μία αριστερή κυβέρνηση». Φαίνεται όμως ότι τελικά η Ντέλια Βελκουλέσκου, μόλις μίλησε με τους δικούς της επικεφαλής πήρε άλλου είδους οδηγίες, τις οποίες και «ξεφούρνισε» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο πιάστηκε εξ’ απήνης.

Το αποτέλεσμα της έκπληξης της οδού Νίκης ήταν μία μάλλον άτσαλη και χοντροκομμένη ανακοίνωση, η οποία μάλιστα εστάλη τρεις φορές ως «ορθή επανάληψη» πού όμως τελικά δεν ήταν και τόσο ορθή. Κατ’ αρχάς η ανακοίνωση ήταν ειρωνική χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των στελεχών του ΔΝΤ «παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική». Το δεύτερο που μάθαμε ήταν ότι η κυβέρνηση ορίζει τα 40.000 ευρώ ως το όριο που χωρίζει τους πλούσιους και τους φτωχούς, ενώ τέλος δήλωνε ξεκάθαρα την άποψη τους οδού Νίκης, ότι το ΔΝΤ «μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από αυτή την τελευταία πρόταση κρυβόταν η απαίτηση του ΔΝΤ, το αφορολόγητο να ξανασυζητηθεί με στόχο να πέσει στο επίπεδο των αρχικών συζητήσεων αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, δηλαδή στα 7.000 ευρώ. Στο τέλος της χθεσινής ημέρας πάντως άνθρωποι του Υπουργείου Οικονομικών επαναλάμβαναν ότι το αφορολόγητο θα κλείσει στα 9.050 ευρώ.

Από την άλλη, η χθεσινή συζήτηση είχε ως στόχο να βρεθούν τα μέτρα εκείνα που θα καλύψουν το κενό του 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ. Η διαπραγμάτευση σχεδόν άγγιξε τα μεσάνυχτα αλλά τελικά ολοκληρωτική λύση δεν δόθηκε. Ξεχώρισαν πάντως, η επιβολή αύξηση του ΕΦΚ των καυσίμων και η υιοθέτηση τέλους 1‰ σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Όπως έλεγε στέλεχος που συμμετέχει στις συζητήσεις, υπήρξαν κάποια μέτρα που έκλεισαν, υπήρξαν κάποια άλλα μέτρα που συμφωνήθηκαν ως πολιτική, στα νούμερα όμως δεν απέδωσαν τα δέοντα, και τέλος υπάρχει και ένα κενό 600 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο τα μέτρα που προωθούνται είτε δεν είναι αρκετά, είτε δεν γίνονται πολιτικά δεκτά.
 
Το σημερινό πρόγραμμα
 
Και ενώ τα φορολογικά δεν έχουν κλείσει ακόμη, σήμερα Σάββατο οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από το Ασφαλιστικό, καθώς τα φορολογικά δεν θα συζητηθούν. Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times οι δανειστές φαίνονται έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς να υπάρξει συμφωνία και να επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα που είναι στις 27 Μαρτίου. Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε πριν την έναρξη των συζητήσεων, τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ποια θα είναι η ημερομηνία για την αποχώρησή των επικεφαλής, ενώ λίγο αργότερα το Υπουργείο ανακοίνωσε το εξής: «Είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή, επειδή την άλλη Κυριακή είναι το δικό τους Πάσχα, να φύγουν. Θα φύγουν την Κυριακή, την Τρίτη, την Τετάρτη; Θα υπάρξει ενημέρωση. Θα έχουμε, λοιπόν, μία διακοπή για το Πάσχα των Καθολικών».

Πάντως, από τις δέκα τα πρωί του Σαββάτου η τρόικα θα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, με επίκεντρο το ασφαλιστικό που είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο αγκάθι αυτής της διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρξει και μία συνάντηση wrap-up όπως χαρακτηρίζεται, όπου επικεφαλής και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπουν τι έκαναν και σε τι προχώρησαν. Η κυβέρνηση πάντως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις αν δεν ολοκληρωθεί το wrap-up, ενώ όπως αποδεικνύεται, τα ζητήματα είναι όλα συναφή και αν δεν κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, δεν θα κλείσει οριστικά τίποτα.